Claus Qvist

Pokalskak, fotos

Jonas’ eneste pointtab: Tabet til GM Henrik Danielsen (t.v.).

Som lovet og truet med: Flere billeder fra sidste uges pokalskak i Svendborg, et helt igennem flot arrangement i flotte rammer og med en kyndig turneringsledelse. Efter flere DM’er her og nu pokalskak siger rygterne desværre, at det er ved at være slut med de frivillige kræfter. Trist, for det bliver godt nok svært at matche niveauet i Svendborg.

Skanderborg pokalmestre 2019

Mads Boe, Filip Boe Olsen, Jonas Bjerre og Bjørn Møller Ochsner,
hhv 4., 3. 2. og 1.-bræt på succeholdet

Trods afbud fra topmanden Mads Andersen lykkedes det Skanderborgs skrappe drenge at vinde årets pokalmesterskab i et nervepirrende parløb med favoritterne fra Xtracon Køge. Det var vist første gang i historisk tid, at Køge IKKE vinder et holdmesterskab.

En verdensmester i cirkus

Fra tvekampen mellem Magnus Carlsen og Jonas Bjerre (foto: CQJ)

Man skal som skakspiller have sovet meget i timen, hvis ikke man har opdaget, at onsdag d. 22. maj var en skelsættende dag for dansk skak. Det var netop dagen, hvor verdens i særklasse stærkeste skakspiller, norske Magnus Carlsen, gæstede vor hovedstad, og det var blevet udnyttet til det yderste i form af et noget ualmindeligt arrangement i den gamle cirkusbygning i København.

Alternativ femkamp, 2. sæt

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er skanderborg-philidor-8.jpg
Dagens vinder, Kassemester Kai Munk, ved en divisionskamp for et par år siden.

Vejrudsigten er lidt uenig, men vi er faktisk godt inde i foråret, og så siger traditionen jo, at vi går over til de lidt mere muntre og sociale aspekter af skak. Sidste år opfandt vi en slags skaklig femkamp med fem meget alternative discipliner, og den succes er gentaget i år.

Alle gode gange TO

Jonas under en tidligere turnering i Chess House (CQJ)

Ikke overraskende lykkedes det Jonas Bjerre at genvinde DanPumps-turneringens øverste gruppe (Kolding). Man spillede i lukkede seksmandsgrupper, og efter en remis mod Jens Ove FN i første runde, nedlagte Jonas på stribe tre stærke folk (Rasmus Skytte, Bjørn Møller Ochsner og Mikkel Antonsen) og var et helt point foran inden sidste runde. En hurtig remis mod klubmate Filip, og så var sejren i hus med 4/5. Ifølge Chess24 en præstationsrating på 2647 og 9 ELO ekstra på kontoen.

DM i Ugebladet

Som der efterhånden står alle steder i kongeriget, var vor unge Jonas en kvart my fra sin første individuelle DM-titel. Ligestilling og omkamp, og så var vi mange, der troede, at den unge mand ville lave æblemos af GM Allan Stig med gevinst i første hurtigparti og en stærkt fordelagtig stilling i det andet. Desværre vendte billedet, og Allan endte med at trække det længste strå i det afgørende armageddon-parti. Øv, men stadig vildt flot af Jonas. Første GM-norm af (formentlig) en lang stribe, og ratingtallet er skubbet lige over på den dyre side af den magiske grænse på 2500.

GM-norm og omkamp

GM-norm og mindst sølvmedalje. 14-årige Jonas Bjerre har slået alle rekorder ved årets DM. Foto fra Chess House (CQJ).

DM havde før dagens partier udviklet sig til en dyst mellem feltets tre klart bedste spillere: GM Allan Stig, IM Jesper Thybo og vor egen IM Jonas Bjerre. Og da Allan og Thybo skulle mødes, var det vel egentlig Jonas, der havde de bedste kort på hånden. “Desværre” kom partiet mod Mikkel Antonsen aldrig langt over den halve, men det var jo heller ikke så ringe endda: En GM-norm kostede nemlig præcis 6½ point, så stort tillykke med det.

Inden tæppefald

Det lykkedes søreme Jonas at slide sig til en sejr mod Aabling, men Allan Stig er godt med og vandt i sikker stil over Mikkel Antonsen, så de to med 6/8 ligger helt lige før sidste runde. Allan skal have Thybo, mens Jonas skal møde Antonsen.

DM spidser til

Fra topopgøret i syvende runde mellem Allan Stig (v) og Jonas. Det endte remis efter en lang, korrekt kamp. uden gevinstchancer til nogen af parterne.
Foto: Lars-Henrik Bech Hansen (DSU).

Efter syv spillede runder er DM ved at fortætte sig til et tremandsopgør mellem Allan Stig, Thybo og Jonas, alle med 5/7, mens Bjørn efter tre nuller i næsten streg er hægtet helt af. Ud fra ratingtal og form for de sidste to modstandere har Jonas et marginalt lettere program end de to konkurrenter (de mangler hinanden i sidste runde, men brættet er kvadratisk, springeren hopper to frem og én til siden, og alt kan ske.

Guld sponsor NordeaRema1000 Carlsberg Steel Coating A/S Bronze sponsorer