2 x Skanderborg til EM

Som man kan læse på fx DSU’s side, har Danmark sendt et ret ungt landshold af sted til hold-EM. Set ud fra styrkelisten er holdet langt fra det stærkeste, og flere stærkere spillere har ikke villet deltage. Begrundelsen har som regel været af økonomisk karakter, for betingelserne for landsholdet er blevet forringet i takt med Unionens faldende medlemstal og vor fælles pengekasse.

 

De danske drenge på Kreta: Allan Stig, Martin P., Bjørn, Thybo og Mads.
Billedet er hugget fra Skaklandsholdets FaceBook-side.

 

De forringede vilkår fik fx den syvdobbelte danmarksmester og landsholdsanker, Sune Berg, til at smække hårdt med døren tidligere på året, og med ham fulgte en diskussion mage til den, vi her i sommeren og efteråret har oplevet fra kvindelandsholdet i fodbold: Spillere, der repræsenterer en dundrende underskudsgivende sport uden tilskuere, men som alligevel kræver mange penge for at beære landsholdet med deres deltagelse.

Ret beset er det vel kun herreholdet i fodbold og enkelte golfspillere, som kan generere en stor tilskuerindtægt gennem deres landsholdsdeltagelse. Alle andre er enten break-even (fx håndbold) eller (næsten alle andre) ren tilsætning, og landstræneren gjorde efter min mening det eneste rigtige indenfor HB’s begrænsede rammer: At udtage fem relativt unge og ærgerrige spillere med god kamplyst i stedet for at dræne kommunekassen helt for at sende et marginalt stærkere hold af sted. Det er der sikkert mange meninger om.

To af spillerne er endda fra Skanderborg, nemlig vor nye dreng i klassen, IM Bjørn Møller Ochsner, og den nye IM, Mads Hansen, som Skanderborg har haft glæde af nogle år efterånden. Mads H. fik pladsen, da vort eget es, Mads Andersen, måtte melde fra med kort varsel.

De første tre runder var hårde ved de unge drenges selvtillid. Det var helt forståeligt at tabe til Tjekkiet i første runde. David Navara på toppen og stærke folk hele vejen, men 3½-½ var klart værre end forventet. Det var det endnu mere i anden runde, hvor det blev til et knebent 1½-2½-nederlag mod Slovenien. Bjørn var dagens helt, da han slog den gamle kæmper Alexander Beliavskij (“Big Al”), en tidligere verdensklassespiller, som bl.a. har givet både Karpov og Bent Larsen slemme tæv for år tilbage.

Så var modgangen slut? Næh, tredje runde gav endnu et nederlag på 1½-2½, denne gang til Finland, hvor Danmark endda var små favoritter. Højdepunktet dér var Allan Stigs fine afslutning med et D-offer på f7, men resten af holdet gik desværre kollektivt ned.

 

Landsholdet mod skotterne i femte runde: Thybo, Bjørn, Percivaldi og Mads H. vinder planmæssigt 3-1 efter to sorte gevinster til de to skanderborgere.
Foto: Poul Jacobsen fra www.skak.dk.

 

Så kom plusserne heldgvis. Først gik det ud over det lokale hold fra Kreta, som måtte ned med overbevisende 3½-½, og i femte runde måtte de gæve skotter forlade arenaen med et 1-3-nederlag. Mads scorede hér sin anden gevinst i streg og er som resten af holdet på 50% – og ca. nul gevinst i rating = scoret som forventet. Det må være godkendt.

Torsdag (2/11) er fridag, og fredag venter Portugal i en forventet ret lige kamp.

Der er de fleste dage en god artikel på www.skak.dk.

Lars Grahns blog om (bl.a.) det svenske hold ses HER.

Turneringens officielle side med flere fotos og ses HER.

Chess24 er som altid det bedste sted at hente partierne.

Endelig er landsholdets FaceBook-side ikke det dårligste sted at få spillernes personlige meninger om dette og hint.

Views All Time
Views All Time
424
Views Today
Views Today
2
Sponsorer
Guld sponsor NordeaRema1000 Carlsberg Bronze sponsorer
Holdskak 2018/2019