Kandidaterne i Berlin

I skyggen af Skanderborgs tredje danmarksmesterskab og især vores andetholds flotte oprykning spilles der naturligvis også lidt skak andre steder i Europa. Sådan lidt en gang imellem. Og lige nu sidder otte af slagsen og flytter træ i et nedlagt frysehus et sted i Hitlers gamle hovedstad, Berlin. Førstepræmien er efter sigende to grønne Royal, et års abonnement på Playboy og vistnok retten til at spille endnu flere partier skak mod en eller anden nordmand. Magnus Et-Eller-Andet…….

Så nu hvor Skanderborgs andethold er færdig med at gafle modstandernes sagesløse brikker, og hvor det stadig er for koldt udendørs til at tage fluestangen med til åen, kan man jo let komme til at rette gluggerne mod Berlin, og for en gangs skyld er international topskak faktisk vildt underholdende. Samtlige kommentatorer, Fredensborg Strikkeklub og halvdelen af Facebook har jo forventet en masse kedelige, taktiske og meget defensive remiser, men det er gået stik modsat. Ganske vist har næsten alle stillinger været næsten lige efter 20 træk, men så er det godt, at de dyre drenge ikke får lov at tage remis før de 30. Og godt er det, for det er som at se et par halvblinde boksere uden parader. Tju og bang og godt med grove fejl og skarpe gevinster. De fleste endda til sort, men det er jo helt som i Sydafrika.

Forhåndsfavorit var Levon Aronian fra Armenien, men hans titeldrømme må have lidt et gevaldigt knæk, da han som hvid i 3. runde fik læsterlige klø af gamle Kramnik. Meget skal gå galt, hvis ikke det parti ender som årets parti, og det bragte Kramnik op på 2½/3. Runden efter stødte Kramniks egen jolle på grund, da han (nu som hvid) fik en lovende, om end kompliceret stilling mod en anden af Facebook-favoritterne, den italiensk-amerikanske Caruana. Desværre blev det fine, russiske spil afløst af en mindre hjerneblødning og et solidt nederlag. I båsen ved siden af fik gårsdagens glansfulde taber, Aronian, i sikker stil bragt sig med i mesterskabskampen ved at grave skovlen dybt ind under en passiv Karjakin. Ren caféskak  og næsten lige så underholdende som at opleve vor egen Jan Rode gennembanke en talentfuld, århusiansk juniorspiller.

Caruana fører p.t. alene med 3/4 med Kramnik og Mamedyarov er på 2½/4. Til gengæld ligger Magnus’ seneste udfordrer, betonspilleren Karjakin, sidst med 1/4, så risikoen for endnu en rædsomt kedelig VM-match er kraftigt minimeret. Ding Liren er eneste mand med fire remiser. Fortsætter han på den måde, risikerer han at vinde en måneds forbrug af pølser nede fra grillen og retten til at høre på både formand Allans beretning og Bjarne T’s fremlæggelse af vores reviderede regnskab til generalforsamlingen i april.

Kandidatturneringen kan følges live på Chess24.

Alt det officielle er at finde hos FIDE.

Og som altid er de bedste analyser og kommentarer at finde hos Lars Grahn.

Guld sponsor NordeaRema1000 Bronze sponsorer
Chart.dk