Altibox Norway Chess 2018

Fra pressekonferencen efter 1. runde. De kommende VM-kombattanter Caruana og Carlsen var begge i ok humør – Carlsen nok bedst, da han vandt rundens prestigeopgør.

Det er ikke nyt, det her: At have en norsk skakverdensmester gør det pludselig meget, meget lettere at arrangere alle mulige slags turneringer, og mens skak internationalt set er gået halvvejs i stå her i Danmark, er der anderledes gang i den i Norge.

Carlsen i dybe tanker i 1. runde.

Her i Danmark er flagskibet så absolut Extracon i Helsingør, og det er da heller ikke ringe at kunne lokke gode folk som Nikita Vitiugov (FIDE nr. 20) og Dmitry Andreikin til Hamlets by. Men qva Mester Carlsen (og en gigantisk oliefond) har man i Norge et helt andet ambitionsniveau, og det var ikke nogen overraskelse, at årets “Norway Chess” gik hen og blev årets stærkeste turnering. Måske endda skakhistoriens stærkeste turnering nogensinde.

De 10 deltagere var naturligvis alle fra den ultimative verdenstop:

• Magnus Carlsen (Norway)
  • Fabiano Caruana (USA)
  • Shahriyar Mamedyarov (Azerbaijan)
  • Ding Liren (China)
  • Maxime Vachier-Lagrave (France)
  • Sergey Karjakin (Russia)
  • Wesley So (USA)
  • Hikaru Nakamura (USA)
  • Levon Aronian (Armenia)
  • Vishy Anand (India)

FIDEs ratingliste fra maj – umiddelbart inden turneringsstart.
De 10 deltagere er alle at finde i Top 13.

Unægtelig en imponerende deltagerliste. Anand var med sine små 2760 den lavest ratede – og nr. 13 i verden! Bare se FIDEs liste fra maj 2018 (tabellen ovenfor): Kun Kramnik, Giri og Grischuk kunne have “forbedret” ratingsnittet en anelse. Vi skal nok i virkeligheden tilbage til VM-matchturneringen i 1948 (før ELO) for at finde noget, der kan matche årets turnering.

For at gøre en meget lang historie lidt kortere startede turneringen med en Carlsen i absolut topform: Gevinst over Caruana i 1., remis md Karjakin i 2. og total udspilning af Aronian i 3. Med 2½/3 var han dermed i seriøst udbrud et helt point foran feltet, og Carlsen er endda kendt som en langsom starter. Det var vist kun et spørgsmål om sejrens størrelse……

Seneste VM-udfordrer, Sergei Karjakin, spillede ikke sin bedste turnering, men har stadig en fantastisk evne til ikke at tabe mod Carlsen.

NOT! Pludselig gik Magnus i stå og sejlede rundt med en masse remiser, mens et par af de andre spillere lidt bedre kunne få gang i scoringen. Og Da Carlsen i 6. runde fik bank af Wesley So (for første gang!), var der åbnet op for de andre. Og den tog Caruana pænt imod, da han med fine gevinster i 5., 8. og 9. runde over hhv. Karjakin, Anand og So sejlede i mål med 5/8 (Ding måtte udgå efter hoftebrud pga. cykelstyrt), ½ pt. foran en trio bestående af Carlsen, Nakamura og (surprise!) Anand. Han er trods sine 48 år langt fra færdig i topskak og stadig farlig for alle.

Havde Carlsen vundet turneringen med samme overlegenhed, som han startede den, ville vi alle se VM-matchen i november som en simpel formalitet. Det gør vi bestemt ikke mere. Faktisk må det være gået op for Carlsen, at denne match kan han sagtens risikere at tabe, så mon ikke træner Heine kommer på hårdt arbejde for at få tryllet nogle “ukendte” varianter ud af de kendte åbninger?

For os andre? Matchen mod Karjakin i 2016 var efter mine begreber seriøst kedelig, da kun én af de to ville spille skak. Den anden spillede skakkens svar på italiensk fodbold. Men denne gang bliver det to energibundter, der dyster, og vi andre glæder os bare. Kun synd, at matchen er en pygmæ på 12 partier. I gamle dage havde de dog 24 at gøre godt med.

Fra starten af 2. runde: Kombatanterne fra VM-matchen i 2016 hilser pænt inden partiet.

Den kinesiske remiskonge, Ding Liren, fik afbrudt turneringen i utide, da han styrtede på en cykel og brækkede hoften!

Turneringsvinderen og kommende VM-challenger Fabiano Caruana spillede en fremragende turnering og kom godt tilbage efter nederlag til Carlsen i 1. runde.  Ved at banke Wesley So i 9. og sidste runde kneb han sig ind på en udelt og fortjent førsteplads. Det lover rigtig godt for en fed VM-match i november.

Slutstillingen i historiens stærkeste turnering – igen med Carlsen distanceret på hjemmebane. Det er blevet en dårlig vane 🙂
Som altiden stor remisprocent, men nyd alligevel Caruanas “performance rating” på 2882. Han er ved at lukke ratinghullet til Carlsen og efter november…. Who knows?

Den officielle Norway Chess findes HER. Billederne på siden her er taknemmeligt hugget fra Norways officielle lager.

ChessBase har som altid en masse god læsning HER.

Skak.dk har endnu ikke opdaget Altobox Norway Chess, men har da en længere historie om årets Xtracon HER.

FIDEs ratingliste fra juni – uden Altibox talt med i øvrigt – ses HER.

Endelig er der masser af god skak og kommentarer på FaceBook-gruppen “VM-matcher – specielt den i 2018”. Gruppen er drevet af GM og skaknestor Jens Kristiansen og et herligt sted at få inputs fra topskakkens verden. Tjek HER. Er du på FB, så meld dig ind i gruppen, og få en masse sjov info fra toppen af poppen.

Guld sponsor NordeaRema1000 Carlsberg Bronze sponsorer
Holdskak 2018/2019