Skanderborg 2 vs. Evans 2

Dagens helt, Christian Frambøll fra en tidligere holdkamp.

.

Denne kamp skulle egentlig have været spillet uegn før, men da vi jo i den weekend havde tre (senere kun to) mand til turnering nede i Bad Z., havde Evans yderst sportsligt accepteret en flytning til søndagen efter.

Det betød desværre, at vi ikke kunne spille i de vanlige rammer, men måtte rykke til Niels Ebbesen Skolens noget mere uoverskuelige lokaler. Heldigvis ville kampleder Bjarne B. R. gerne tage sig af alt det praktisk, så tusind tak til ham. Alle i klubben bør og skal være dybt taknemmelige for, at vi (stadig) har medlemmer, der stiller op til frivilligt arbejde, når der er behov for det.

Dagens modstander var ingen ringere end Evans 2, et sandt bundopgør for to af de tre nedrykningskandidater. Endda et meget lige et af slagsen, for vi havde igen Jan Rode med i toppen, så ratingtallene forudså 3,80 til os (og 4,20 til fjenden). Og det skulle vise sig at holde stik.

Første mand færdig var Tavs på 2.-brættet, der som hvid spillede en ret rolig afslået dronninggambit. Allerede efter 13 træk mente modstanderen, at det var så lige, at han tilbød remis. Tavs afslog, men blev kort efter udsat for et spændende e6-e4-modstød mod hans urokerede konge, og kort efter havde de byttet så meget af, at det endte remis. ½-½.

Næste afgørelse fik vi på 5., hvor Morten som sort igen-igen havnede i nok feksibelt stads med sorte bønder på c6, d5 og e6. Morten kunne lige så godt få stillingstypen inkorporeret i FIDEs love for begyndelsesstillingen, men det virker, og uden for meget dramatik endte det med en deling efter mindre end to timers spil. Nu stod det 1-1.

Nabo og holdleder Colin på 6.-brættet var færdig en god halv time senere. Som hvid havde vor mand spillet sig gennem et fint åbningsspil (caro-kann, afbytningsvarianten), men modstanderen havde en solid betonstilling med bønder på f5, e6 og d5 plus en næsten ufordrivelig springer på e4. Da man drev mod slutspillet, havde Colin 2T, L, S og 6B mod 2T, 2S og 6B. Desværre kort efter en bonde under, men til gengæld med en flot åben b-linje og en sortfeltet løber til at kontrollere b8. Sort opgav derfor hurtigt at kapitalisere merbonden, og spillerne delte i porten til 1½-1½.

Niels Christian i bunden spillede som Colin hvid i en caro-kann afbytter (3 exd5), og slap fint ud af åbningen. Det gjorde sort desværre også, endda med en åben h-linje ned mod hvids rokerede konge. Det betød intet, da sort kort efter selv rokerede, og i stedet fik kombattanterne rodet brikkerne godt sammen til en uklar grøntsagssuppe tilsat en hvid merbonde. Den havde NC ikke meget lyst til at kapitalisere, og man tog remis med en del brikker tilbage på begge sider. 2-2.

Claus på 5. havde desværre en mindre off-day og spillede lidt for slapt og en smule tankeløst i en symmetrisk D-bonde-opstilling med c4, d4, g3 og Lg2 mod c5, d5, g6 og Lg7. Sort spillede klart skarpest og mest direkte, og belønningen kom i form af et uhyggeligt løberpar med trusler alle vegne på hvids dårligt kordinerede D-fløj. Hvid så spøgelser, mistede unødvendigt en vigtig bonde og endte med at opgive med kun 5 minutter (+ tillæg) til 16 træk, og det var desværre ret fortjent. Modstanderen spillede ganske enkelt bedre på dagen. 2-3.

Heldigvis har vi Cristian Frambøll på 7., som spillede sort i en vild kongeinder. Midt i midtspillet scorede unge Frambøll en bonde, men kunne ikke undgå kvalitetstab – næsten, for vor mand havde regnet godt og præcist og fundet en tvunget måde at vinde kvaliteten tilbage. Smart, og det hele endte i et kontant kongeangreb, hvor hvid opgav ved udsigten til at tabe alle brikker – inkl. kongen. Flot spil til udligning og 3-3.

Tilbage sad Jan Rode på toppen med en kompliceret, men formentlig afbalanceret stilling. En rolig italiener udviklede sig stille til et tårnslutspil med fem bønder pr. side, dog lidt ude af balance, da hvid havde en 3-2-majoritet på kongefløjen, mens sort have en 3-2-majoritet på dronningfløjen. Det var klart sort, der pressede på for at skabe den forløsende fribonde, men afgørende blev den aldrig, og det hele fes ud i en halv til hver til 3½-3½.

Sidste mand førdig var Kai på 3., som efter en relativt fredelig dronninggambit fik en stilling lidt i overkanten. Og det blev bedre og bedre, først i form af et løberpar og to flotte tårnlinjer i c- og e-, og siden et begyndende abgreb mod en uheldigt placeret, hvid konge. Der var bindinger, krydsbindinger og trusler om alt, og – vupti – havde Kai scoret en kvalitet. T + L vs. L + S burde vinde, men hvid var smart og fik afviklet grundigt på begge fløje, indtil der ikke var mere at skyde med. Remisen var en realitet til slutstillingen 4-4.

Det er stadig ikke let for os, men vi lever dog – på sjettepladsen i gruppen med 12½ mod Horsens med 12 og Evans med 11½ og uendeligt langt op til de foranliggende hold. Det tyder på et direkte showdown mod Horsens i allersidte runde, hvor vi nok skal vinde godt for at overleve, da Horsens spiller mod Evans i næste runde, mens vi har en vanskeligere opgave mod Aarhus/Skolerne.

Stillingen i 2. divisions gruppe 3 ses HER.