Gummiarm og missede normer i Aarhus

6/9 og delt turneringssejr til Jonas Bjerre


GM-turneringen i Chess House gik slet ikke, som spåmændene forudsagde – mig selv inklusive. Før næstsidste runde havde Bjørn Møller Ochsner skåret gennem al modstand og med 5½/7 lignede det godt nok en førseplads og en sikker GM-norm til ham. I hvert fald lige indtil Jesper Thybo fortsatte sin flotte stime og vandt det indbyrdes opgør i næstsidste runde. Samtidig meldte den ellers lidt anonyme tysker Dmitrij Kollars sig ind i kampen ved at slå Jonas, der dér missede chancen for at få score den forjættede GM-norm. Det var virkelig lagt op til en flot finaledag søndag.

Det danske topopgør hed Jonas-Thybo. Thybo skulle “kun” bruge en remis for at score en GM-norm, men igen-igen viste den unge generation, at de ikke bare pølser den for at hjælpe vennerne. Og slet ikke en dag, hvor Thybo fik udpræget gummiarm til matchbolden. Målstregen var jo lige dér, men det er ikke altid let at fedtspille, når man skal. Lidt upræcist, sort spil gav Jonas fuldt udbytte af en vellykket hjemmeforberedelse i en Caro-Kann. Et bondeoffer gav en åben g-linje og frit løb for de aggressivt indstillede hvide officerer, lige ned til Thybos lidt ensomme konge. Tju og bang, og allerede efter 20 træk stod Jonas klart bedst – ifølge Klipfisken. Ingen rysten på hånden, og da Thybo opgav, havde de begge 6/9 på linje med Kollars, som havde taget en hurtig remis mod JOFN – formentlig efter at have sikret sig, at Jonas nok skulle vinde over Thybo.

Bjørn Møller Ochsner – startede kanon, men sluttede desværre med to nuller.


Tilbage sad Bjørn, som “bare” skulle have remis mod Kotronias for at dele førstepladsen – eller vinde for at få en solosejr og GM-norm, men lige i dag havde de onde ånder valgt at give Bjørn gummiarm. Eller også havde Kotronias bare oppet sig efter en stribe kedelige nederlag, for Bjørn blev som Hvid udsat for en ægte græsk tragedie i form af et hidsigt, lodret angreb i g-linjen. 0-1, og Bjørn nåede ikke længere end 5½ og en fjerdeplads.

I midterfeltet var Filip i gang med en lang, men korrekt remis mod Martin Zumsande, som mildest talt har haft en sur turnering. Partiet var aldrig kommet over remisgrænsen, inden resultatlisten hos Chess24 pludselig sagde “1-0”, endda med god tid til begge spillere. Hm! Ringede der en telefon? Kom Filip til at lave et ikke-offentliggjort tabstræk? Ingen af delene viste det sig. Chess24 var nemlig stoppet efter træk 22, men partiet fortsatte på den danske live-side, og dér så man, at Filip var endt med et trist slutspil med S+2B mod L+3B. Hans ene bonde var endda udækkelig, så det blev ved de 4½, men dog en IM-norm. Det var Zumsandes eneste gevinst i hele ugen.

Thybo og Bjørn før partiet i ottende runde. Thybo vandt, men begge snublede lige foran målstregen i jagten på en GM-norm.


For to dage siden havde vi tre potentielle GM-normer, men alle vore unge helte snublede lige før målstregen, så vi må nøjes med Filips IM-norm. Den var til gengæld også flot scoret og fuldt fortjent.

Sidste parti var Grivas-Bach, hvor grækeren længe havde en gevinst, men ikke kunne skubbe bolden i mål. Et skifte fra K- til D-fløjen og et flot gennembrud med et officersoffer gav tre bønder inkl. en fri-B-bonde for løberen, og pointet kørte sikkert hjem til Hellas. 2-0 til grækerne i denne runde – den eneste med fuldt udbytte til dem.

Efter en lidt langsom start spillede den tyske GM Kollars sig flot op og endte som delt etter med 6/9.


Slutresultatet efter en af de skarpeste og mest underholdende turneringer i årevis blev altså en tredelt førsteplads mellem Kollars, Jonas og Thybo med Bjørn et halv point efter – og altså ingen GM-normer. Surt show, men det skal nok komme. Vore unge, angrebsivrige og kompromisløse talenter synes ikke rigtig at kende til ordene “defensiv”, “bakgear” eller blot “remis”, så de skal nok komme i mål om ikke for længe. I påsken skal de unge folk i hvert fald igen i gang med at slå hinanden til DM, og bliver næppe givet ved dørene dér.

Slutstillingen ses HER.

Partier på Chess24.

Billeder (bl.a. mine) findes HER.

En fin og kortfattet gennemgang af partierne findes på www.skak.dk.

Views All Time
Views All Time
699
Views Today
Views Today
2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sponsorer
Guld sponsor NordeaRema1000 Carlsberg Steel Coating A/S Bronze sponsorer