En verdensmester i cirkus

Fra tvekampen mellem Magnus Carlsen og Jonas Bjerre (foto: CQJ)


Man skal som skakspiller have sovet meget i timen, hvis ikke man har opdaget, at onsdag d. 22. maj var en skelsættende dag for dansk skak. Det var netop dagen, hvor verdens i særklasse stærkeste skakspiller, norske Magnus Carlsen, gæstede vor hovedstad, og det var blevet udnyttet til det yderste i form af et noget ualmindeligt arrangement i den gamle cirkusbygning i København.

Cirkus i gråvejr (foto: CQJ).

.

Den officielle brochure (foto: CQJ).


Dørene åbnede kl. 17.30 til god trængsel, og mellem de mange kendisser kunne man spotte Peter Schmeichel, Casper Christensen og Janni Spies(!). Det var som en rockkoncert uden musik, og næsten alle de 800 pladser i cirkus var solgt. Helt uden fortilfælde i Danmark, og det er svært at tænke sig nogen anden end netop Carlsen, der kunne fylde hele cirkusbygningen med folk, der langt fra alle havde noget med klubskak at gøre.

TV2’s Ulla Essendrop tjetnte formentlig et ret høj dagløn som entertainer og konferencier. Magnus var veloplagt og meget åben (foto: CQJ).

.

Simultanen set oppefra (foto: CQJ).

.

800 tilskuere til dansk skak. Ikke set siden Bent Larsen mødte den unge Curt Hansen i Det Ny Teater i midt-80’erne (foto: CQJ).

.

Magnus Carlsen på rundtur. Fra venstre ses Henrik Mølvig (Xtracon), IM Svend Hamann (80 år og en levende legende), Jakob Aabling-Thomsen (2350; spillede i LH-klassen i årets DM!) og Louise Fredericia (flere gange Q-DM). (Foto: CQJ).


Simultanen var en gigantisk demonstration af intellektuel overlegenhed. 1½ time tog det, og så var al modstand lagt ned – fra en otteårig pige til 80-årige IM Svend Hamann og Jakob Aabling fra årets DM-klasse. Flere andre spillere over 2000, så det var ikke nybegyndere, Magnus var oppe mod.

Ulla Essendrop interviewer magnus efter den uføflige nedslagtning af de 24 modstandere. Magnus var en klassisk, humoristisk verdensmand og drillede de norske deltagere over deres utilstrækkelige indsats (foto: CQJ).

.

Andet step: Et mindre interview med Hjerne-Madsen, der efter fleres mening virkede noget uforberedt. Magus var cool som altid (foto: CQJ).


Talkshowet med Peter Lund Madsen var aftenens mindst skaklige gren, men til gengæld den mest folkelige, inden vi skulle have det med skanderborgøjne set mest spændende indslag: Magnus Carlsen mod årets vice-DM Jonas Bjerre.

Brikkerne rettes inden spilstart. Jonas valgte hvid i første parti, men det hjalp ikke meget (foto: CQJ).

.

Der tænkes dybe tanker, mens partiet følges på to store, elektroniske demobrætter, og Sune Berg og Rune Friborg kommenterede live over nettet fra et lukket rum (foto: CQJ).


Jonas klarede interviewet og publikumspresset glimrende, men ikke Magnus. Som sort fik verdensmesteren i midtspillet et vist overtag i centrum og endte med at vinde i sikker stil, selvom Jonas strittede bravt imod.

I andet parti havde Jonas som sort en fin, sicilianer (as always) og holdt længe balancen. Desværre fik mesteren afviklet til et slutspil med T+S vs T+L og de bedste bønder til ham, og langsomt, men sikkert viste Magnus, hvor skabet skulle stå. 2-0 til verdensmesteren, men det er altså ikke nogen skam at tabe til en mand med næsten 400 ELO over en selv. Jonas’ forventede score var noget i retning af 0,2 points – for begge partier tilsammen.

Begge partier er sikkert at finde i næste nummer af Skakbladet. De utålmodige kan se på Chess24, hvor også simultanpartier er at finde.

2 x Palle næsten aene i verden – lige borset fra 800 tilskuere og live-TV fra DR og TV2 (foto: CQJ).

.

2-0 til verdensmesteren, som havde god tid til at rose sin unge modstander. Det er ingen skam at tabe til en mand med næsten 400 ELO over en selv (foto: CQJ).

.

Verdens klart stærkeste og tillige mest populære skakspiller. En fantastisk aften var færdig (foto: CQJ).


Aldrig i historisk tid har et dansk skakarrangement givet så meget omtale hos ikke-skakspillere, fra DR og TV2 til en midterside i BT’s sportssektion. Magnus er unægtelig en flot ambassadør for spillet, og verden er heldig, at det er ham, der er verdensmester. Ingen andre kan på den vis fylde hele cirkusbygningen.

En gang imellem kan det være en fordel at være officiel DSU-fotograf (foto: CQJ)
🙂


Thomas Vestergaards beretning findes på www.skak.dk.

Views All Time
Views All Time
795
Views Today
Views Today
1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sponsorer
Guld sponsor NordeaRema1000 Carlsberg Steel Coating A/S Bronze sponsorer