ØBRO NYTÅR 2019 – Bolden er rund og Skanderborg vinder til sidst

Jeg deltog i år som eneste Skanderborgspiller i Øbro Nytår, som ligesom de ca. 27 andre udgaver lå fra d. 27-30 december. I år var der dog den store forskel, at Øbros noget slidte lokaler grundet vandskader tidligere på året har fået en tiltrængt renovering med bl.a. nye gulve, toiletter og markant bedre indeklima. Det har virkelig gjort turneringen godt. Formatet derimod var der ikke ændret på: 7 runder på 4 dage med den (berettiget) udrydningstruet betænkningstid 2 timer til 40 træk og 30 min til resten. Ingen 30-sekunders tillæg pr. træk. Det skulle jeg lige huske mig selv på et par gange i løbet af partierne.

Allerede før 1. runde blev jeg sat overfor alvorlige prøvelser. Min residens i København viste sig skakuegnet, og så var gode råd dyre. Skanderborg Skakklubs indflydelse strækker sig heldigvis over begge broer, og efter et par SMS’er så havde Tobias Rostgaard sørget for optimale turneringsbetingelser for undertegnet. De første 4 runder gav 3,5 point, og i 5. runde stod den på GM Jens Kristiansen med hvid. Jens har mange meritter, bl.a. har han spillet et modelparti i hollandsk mod Klaus Berg tilbage i 2009. Uheldigvis for Jens var han på den tabende side. Som en hyldest til Klaus forsøgte jeg mig med samme åbning. Vi fik denne stilling, hvor jeg efter 20 minutters dyb tænkning spillede Db3:

Planen var at forhindre b5. De næste træk gav sig selv. Jeg ville slå på c5, smide tårnene i d- og c-linjerne og så kigge fornøjet på hans grimme bønder på e6 og f5. Jeg gik med stor tilfredshed (tenderende til selvfedme) ud og købte en kop kaffe. 

Da jeg kom tilbage, havde Jens spillet b5. Det forstod jeg ikke. Det skulle da gerne bare være en bonde i slag. Umiddelbart var det heller ikke forkert, men der kommer efterfølgende problemer på a6-f1 diagonalen, som koster en officer. Så var gode råd igen dyre. Og der skulle nok også mere end et par sms’er til for at redde mig denne gang. Mine egne sprællerier rakte i hvert fald ikke til mere end 0 point.

I de fleste opens plejer et nederlag at give nemmere modstand runden efter. Jeg fik så GM Johnny Hector med sort. Efter nogle voldsomme sværdslag i åbningen endte jeg med en fordel i et slutspil, der dog ligesom mine nytårsforsætter hurtigt gled ud i ingenting. Og efter træk 40 blev vi enige om remis. Sidste runde vandt jeg og endte således på 5 point. Det var nok til en ratingpræmie og 19 elopoint.

Øbro Nytår er udover at være en af Danmarks absolut hyggeligste turneringer også en af de få B-menneske venlige turnering, hvor alle ”morgenrunder” først starter kl. 13. Udover min udelte begejstring medfører det også, at den legendariske (og ofte våde) Øbro Nytårslyn først starter omkring kl. 1 om natten.

Lad det være sagt med det samme: Jeg er ikke nogen lynhaj. Nok snarere en lynhval. Men i mørke er alle fisk umulige at se, og med få gode træk og en masse marginaler endte jeg på besynderlig vis øverst med 7/9 point foran bl.a. IM Haubro og FM’erne Søren Bech, Jens Ramsdal og Martin Mathiesen. Og således vandt Skanderborg trods voldsomt undertal alligevel til sidst. 

Så alt i alt en dejlig turnering at slutte et godt 2019 af på. Og turneringen får med de nye rammer de varmeste anbefalinger herfra.

Link til turnering og live-partier:  http://liveskak.dk/2019/oebro-nytaar/

Views All Time
Views All Time
589
Views Today
Views Today
3