Jorden van Foreest vinder Tata Steel!

En glad og overraskende vinder fra baghjul:
21-årige Jorden van Foreest

.
Jeg fornærmer næppe nogen ved at sige, at den unge hollænder Jorden van Foreest absolut ikke var landt favoritterne i årets Tata Steel Chess. I en turnering med Carlsen, Caruana, MVL, Firouzja og Giri kigger man ikke i bunden af ratinglisten for at finde den senere vinder. Van Foreest var nr. 4.-sidst af de 14 deltagere.

Jorden van Foreest er af en meget skakspillende famlilie. Fire børn, hvoraf Jorden er den ældste og stærkeste. Et stort talent, som vi i Skanderborg husker fra Europacuppen i 2016, hvor han på førstebrættet spillede remis mod vores egen Rasmus Svane. Alligevel ville han næppe have fået chancen i årets stærkeste turnering (indtil kandidaten genoptages), hvis turneringen var blevet spillet alle andre steder end Holland. Men han fik den, og han tog den – og vandt 39 ELO undervejs.
.

Jorden van Foreest t.v., her i 8. runde mod franske MVL
og med den hollandske landsmand Giri som tilskuer.

.
Men van Foreest spillede faktisk klogt og afbalanceret gennem hele turneringen. Vandt fire mod de “svagere” spillere, tabte ingen og spillede ni remis mod alle de dyre drenge. Han kravlede stille og roligt opad og var kun et halvt efter Giri før 13. og sidste runde. Det havde ingen regnet med – heller ikke jeg.

Men han tog chancen og vandt ret overbevisende mod svenske Nils fra Valby, mens Giri ikke på 54 træk formåede at vinde over spanske Anton Guijarro. Han stod faktisk næstbedst i meget af partiet, så det hed omkamp med lyn. Remis + remis og så armageddon.

Van Foreest havde sort og skulle “bare” holde remis. Giri pressede og pressede og havde en klar gevinst, men fumlede groft og tillod en sort g-bonde frit løb. Sort vandt, og Van Foreest havde scoret sin karrieres absolut største sejr. Den bliver svær at overgå.
.

VM Carlsen i sidste rundes opgør mod en mulig
VM-udfordrer, franske Maxime Vachier-Lagrave.

.
Carlsen har bestemt ikke spillet sin bedste turnering, men sluttede med en flot præstation mod en mulig VM-udfordrer. Meget overbevisende, og den norske triumf blev suppleret godt, da ex-junior-VM Tari holdt den halve mod Caruana.
.

Tari holder VM-udfordrer Caruana til den halve,
mens landsmanden, verdensmester Carlsen, kigger på.

.

YESSSSS, MAAAN!

.
Og så skal vi jo ikke glemme dagens (med danske øjne) største bedrift: VM i håndbold, hvor Danmarks slog Sverige i finalen!