Grand Chess Tour Paris – hurtig- og lynskak

 

 

Langtidsskak er meget fint, men ikke altid lige underholdende for den brede befolkning. Måske derfor er det blevet stadig mere almindeligt at sætte verdenseliten til at dyste i de lidt hurtigere discipliner. Mere action, flere fejl, flere kombinationer og mange flere gevinster/tab i stedet for de endeløse strømme af positionelle remiser, vi fx så ved seneste VM-match og Norway Chess.

Den helt store vinder i Norge var jo Aronian, men han var ikke med i weekendens hurtig/lyn i paris. Heller ikke Kramnik var der, men ellers var der det meste af verdenstoppen, inkl. lynspecialisterne Nakamura, Grischuk og Mamedyarov. At Shakh vitterlig er en super-lynmand, fik jeg selv at føle tilbage ved en turnering i Baku år 2000, hvor jeg i fire partier forsøgte at tage point fra ynglingen. 4-0 til Azerbaijan, men det var såmænd til at bære uden for mange stød på selvtilliden. Få måneder efter var Mamedyarov juniorverdensmester og et par år efter dobbelt-junior-VM (som den eneste) og jævnligt i verdens top-10. Men hvor kunne det have været fedt at banke ham bare én gang! Det er ikke blevet lettere med tiden.

 

Shakhriyar Mamedyarov i Novi Sad, november 2016,
16 år efter at han som 15-årigt supertalent lammetævede mig i fire løse lynpartier.

 

Paris-turneringen havde 10 deltagere, og de første tre dage hed det hurtigskak. 25 minutter plus tidstillæg. Tre partier pr. dag, og Magnus Carlsen var i perioder overlegen og blæste alle andre af brættet. Til gengæld lå fx Caruana og Vacier-Lagrave og rodede rundt i bunden.

De sidste to dage var det lyn, og Magnus startede igen flot, men blev fulgt tæt på af lynspecialisterne Nakamura og Grischuk. I hvert fald første dag, for søndagen gik det helt galt for Carlsen. Han startede med i en gevinststilling at tabe på tid til Grischuk, men bevarede et lille point ned til feltet. I hvert fald indtil han i slutspurten tabte tre partier i træk til hhv. Karjakin, Vacier-L. (MVL) og Nakamura. Pludselig havde den franske helt MVL spillet sig op på førstepladsen, ½ pt foran Magnus. I sidste runde blev han dog indhentet af Carlsen, og de måtte i omkamp. Der havde nordmanden havde het styr på paragrafferne og vandt 1½-½. Nakamura, Grischuk og Mamedyarov endte på de følgende pladser, mens den lokale Etienne Bacrot blev en sikker nummer sidst.

Alle partier gik direkte ud over internettet og kan hentes fra Chess24.

 

Views All Time
Views All Time
703
Views Today
Views Today
1
Sponsorer
Guld sponsor NordeaRema1000 Carlsberg Steel Coating A/S Bronze sponsorer