GULD til Jonas og Thybo

 

Lad os være en smule ærlige: dansk skak er siden Larsens dage i 60’erne og Curt Hansens junior-VM i 1982 ikke just forvænt med internationale topresultater. Bevares, Peter Heine vandt en gang bronze til junior-VM, og gamle Jens Kristiansen vandt jo et flot senior-VM for få år siden, men ellers har der været lidt langt mellem de store snapse. Men ikke længere! Junior-EM i Mamaia, Rumænien, udviklede sig i den grad til en dansk triumf med guld i hele to af de “åbne” klasser.

 

 

Set med skanderborgøjne er vigtigste resultat naturligvis, at Danmarks mest talentfulde junior, vor hjemlige Jonas Bjerre, scorede den flotte guldmedalje i klassen U14. Ikke bare med hiv og sving, men med den flotte score 7½/9 og ½ pt foran de nærmeste forfølgere – endda efter at have scoret 3½ pt i de sidste fire partier mod de nærmeste konkurrenter. Især skal fremhæves gevinsterne i de to slutrunder, den sidste mod den stærke hollænder Elke De Boer, mens de to andre lige så stærke kombattanter på 6½ spillede en indbyrdes remis.Og pludselig var det hele slut med Jonas et vitalt ½ pt foran  de nærmeste forfølgere.

Resultatet er intet mindre end fantastisk, men måske ikke så overraskende endda. Jonas har jo i årevis vist en stejlt stigende spillestyrke og har længe været en af verdens højest ratede spiller i sin aldersklasse. I det nys afholdte EM var han da også seedet femmer i det stærke felt og betegnet som en solid outsider, men det er jo aldrig til at vide i et felt med rigtig mange lavtratede østeuropæere. Heldigvis holdt vo helt hele vejen hjem, og det blev som bekendt til lidt mere end en femteplads – med god margin Jonas’ flotteste turneringsresultat ever, så nu har Skanderborgs ligahold sgu en europamester på holdet. Lidt fantastisk.

 

 

Men den danske succes slutter skam ikke her, for i øverste gruppe vandt Jesper Thybo sgu med 7/9 og et par korrektionspoints foran nærmeste konkurrent. Også her blev en flot gevinst i sidste runde afgørende, da de nærmeste konkurrenter alle spillede remis. Ikke helt overraskende, da Jesper med 2488 var ganske højt seedet, men alligevel overgik alle forventninger med hele tureringens klart højeste præstationsrating på hele 2591!

Pludselig havde et lille land i nord med kun fem mio. indbyggere vundet guldmedalje nr. 2 i de åbne rækker. Stor credit til spillerne, men så sandelig også til den evigt aktive Mads Boe, der som juniortræner har pisket spillerne rundt i hele verden på et ekstra DSU-budget. De penge synes at være godt givet ud.

Partierne fra sidste runde (og alle de andre) findes på Chess24 (scroll ned for at se Jonas’ parti), og på www.skak.dk er en glimrende beskrivelse af turneringen. Stillinger mm. findes HÉR.

Alle billeder er hentet fra DSU’s Ungdomsside på FaceBook. Mange tak for lån 🙂

Views All Time
Views All Time
778
Views Today
Views Today
2
Sponsorer
Guld sponsor NordeaRema1000 Carlsberg Steel Coating A/S Bronze sponsorer