KIng Salman Rapid- og Blitz-VM i Saudi Arabien

 

Efter tonsvis af flæskesteg og julegaver ligger den danske skakscene i disse dage en anelse underdrejet, men så er det jo godt, at der spilles en masse internationalt. Den traditionelle nytårsturnering i Hastings (nr. 93 i rækken) løber af stablen i juleferien, og selveste ex-senior-VM Jens Kristiansen er eneste, danske deltager.

Er man mere til hurtig action, spilles der i Riyadh, Saudi Arabien, intet mindre end VM i “rapid” (15 min. + 10 sek./træk) og “blitz” (3 min. + 2 sek./træk). Hele verdenseliten er mødt frem, men det, der i de danske aviser har scoret mest medieomtale, er spillestedet. Saudi er ikke just kendt for sine prangende menneskerettigheder, og da det jo er et strikt muslimsk land, er det heller ikke alle FIDE’s medlemslande, der har lov at deltage. Israel er fx udelukket, men money talks, og det er vigtigere end sportslig korrekthed. Præmierne for bare at stille op er fyrstelige, men desværre er der ingen danskere i feltet. Vor egen Mads Andersen er akkurat gledet ned under de 2600 ELO, som vist er skæringspunktet for “almindelige deltagere” i åben række. Til gengæld er der blevet plads til 13-14 arabiske spillere ned til 1400! Jeg skifter snart statsborgerskab…..

 

 

En anden, saudisk “hurdle” er SA’s dodgy “kønnenes ligestilling”. Kvinder i Saudi betragtes som skødehunde i kort snor, og selvom der ikke er krav om hverken abaya, niqab eller burqa til arrangementet (se foto), er Saudis kvinder ikke tilnærmelsesvis ligestillede med mændene. Det hele har fået fx den regerende dobbelt-VM (både rapid og blitz) Anna Muzychuk (Ukraine) til at boycotte arrangementet. Se hendes egen udtalelse HER. En af flere danske artikler om problemet er i BT, så igen må vi konstatere, at vejen til spalteplads ikke er selve skakken, men alle skandalerne – helt tilbage fra Spasskij-Fischer i 1972 og Karpov-Korchnoi i 1978.

Selve turneringen? Jo, Carlsen startede i første runde med at møde hans onde ånd fra World Cup, Bu Xiangzi (første foto). Muligheden for revanche var der, men verdensmesteren blev endnu en gang den lille mod den dygtige kineser. 0-1 igen-igen 🙁

Siden er det gået meget bedre for Carlsen, og i skrivende stund (2.-dagen, efter 7. runde) ligger nordmanden på en delt andenplads med 5½ af syv efter den unge , russiske komet Fedoseev, som har hele 6½/7. Carlsen møder i 8. runder den nu ottedobbelte, russiske mester(!) Peter Svidler, mens Fedoseev får fornøjelsen af ex-VM Anand.

 

 

Fra Karjakin-Esipenko i 8. runde. Den kun 15-årige Andrej Esipenko (Europamester i U16, ELO 2438!) lavede som sort dét, der med en vis sandsynlighed bliver kåret som “årets træk” om få dage. Prøv selv – ellers tjek www.chess24.

 

Der spilles i øvrigt hele 15 runder rapid fordelt over tre dage, hvorefter der er to dages blitz:

26. dec. kl. 12:00: Hurtigskak dag 1 (runder 1-5)
27. dec. kl. 12:00: Hurtigskak dag 2 (6-10)
28. dec. kl. 12:00: Hurtigskak dag 3 (11-15)

29. dec. kl. 12:00: Blitz, dag 1 (runder 1-11)
30. dec. kl. 12:00: Blitz, dag 2 (12-21)

 

 

Turneringens officielle hjemmesiden med masser af billeder er HER.

DSU’s skriv (inkl. spilleplan) om den kontroversielle turnering er HER.

Live-partier er som altid på Chess24 – endda med live-kommentarer.

Views All Time
Views All Time
1538
Views Today
Views Today
1
Dagens opgave
Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer