Kommenteret partier

Se spændende parti fra 6. runde

Os under 2000 har lige fået foræret noget elo rating, og måske er der noget om snakken. I hvert fald mener nogle matematikere at kunne bevise at dem på ex 1900 ikke lever op til deres forventet scorer når de møder en på ex 1400! Derfor har dem på 1400 her pr. 1/3 fået relativt mere elo foræret end dem på 1900, hvilket reelt gør afstanden mindre.

Rating eller ej spillede Kristian en god kamp imod mig i tirsdags. Jeg skulle have vundet i/efter åbningen men derefter havde han chancerne..

Klik på “læs resten” og se kampen.

Læs resten

En tricky studie

Hvid trækker og…… ?

Ovenstående diagram er en imponerende studie af russeren Kasparjan (og det hedder EN studie – ikke ET). I retning af 100 år gammel og alligevel voldsomt bøvlet. Det ligner jo en remis, men hvid kan faktisk vinde stillingen. Prøv selv, men der kræves ekstrem præcision for at navigere udenom remisvarianterne.

Læs resten

Hvor gedebukkene græsser i flok

Partistilling (pr. hukommelse) efter ca. 45 træk i 2. rd. af årets Byturnering. Sort trækker og taber.

.
“Den vinder, som laver den næstsidste fejl”, mente en af skakverdenens største intellekter, salig Dr. Savilley Tartakower. Naturligvis under forudsætning af, at modstanderen laver den sidste fejl, og det var præcis, hvad der skete – flere gange efter stillingen i det viste diagram. De instruktive finurligheder stammer fra et parti mellem to spillere, vi for en god ordens skyld kalder X og Y, men vi kan dog afsløre, at X (hvid) var (og er) klubbens ærværdige æresmedlem, og at Y (sort) er modstanderen fra årets Byturnerings 2. runde.

Læs resten

Jonas Bjerre og damerne

Danmarks stærkeste spiller, Jonas Bjerre, demonstrerer,
hvornår man skal bytte damer – og hvornår man ikke skal.

.
Skanderborg Skakklub afholder jo fra tid til anden teoriaftener, hvor én af spillerne fra Ligaholdet gennemgår et selvvalgt emne til gavn og glæde for os mere dødelige, menige medlemmer. Tirsdag d. 15. november var turen kommet til intet mindre end Skanderborgs og Danmarks topbræt, Jonas Bjerre, som i dagens anledning havde valgt at fokusere på kunsten at bytte dronninger – eller hvornår man ikke skal.
.

Læs resten

Dramatisk konsultationsparti – De Hwiiie mod Team Swåt

De senere vindere fra Team Swåt sveder gevaldigt over deres halvdårlige åbning. Formand Torkild har for en stund forladt bræt og brikker. Han kom dog tilbage igen.

.
Det skete i de dage, at vi genotog den herlige tradition med konsultationsskak – den meget sociale disciplin, hvor to ca lige stærke hold sidder i hvert sit rum og spiller mod hinanden med fuld diskussionsret. Som sagt, så gjort, og de 10 spillere blev delt i to hold à fem på hver – efter rating.
.

Læs resten

Vinderen af Århusmesterskabet

I forrige weekend afholdtes Århusmesterskabet. Formatet var efter svensk forbillede tre hurtigskakpartier fredag, og derfor klassisk dobbeltrunde lørdag og søndag. Det passer egentlig glimrende, så man lige kan nå at komme i form i løbet af fredagen…

Jeg var andenseedet i feltet, med eneste stormester Henrik Danielsen som ratingfavorit og derefter et større spring ned til Jens Ove Fries Nielsen, Charles Dumas og Viktor Haarmark Nielsen.

Læs resten

5. runde for 2. holdet

Endelig skulle 2. holdet spille på hjemmebane, efter 3 kampe på udebane, og det mod Mesterrækkens bundprop VRS 2. Enkelte noterede sig, allerede ved sidste runde, at vi kunne prøve at gå efter et æg, en 8-0 sejr. Men det går sjældent helt som ønsket, klubben prioriterede at forstærke 3. holdet og samtidig havde vi rejse afbud fra to af vores faste soldater. Kampen gik som Dr. Elo forudsagde!

Læs resten

DM i Svendborg

Fotografen er ikke til stede ved DM, så vi låner et Jonas-skud fra Chess House (foto: CQJ).

Skulle det på mystisk vis være forbigået nogens opmærksomhed, sidder en række af landets bedste spillere og flytter brikker i Svendborg i kampen om det ædle og traditionsrige DM-trofæ. Sidste år var godt, men i år er klart bedre pga. yderligere to GM’er (Sune Berg og bulgarske Boris Ch…), der sammen med GM Allan Stig gør det muligt at score en eftertragtet GM-norm.

Læs resten

Foredrag om skak-DM 2019 v. Jonas Bjerre


Det er næppe nogen hemmelighed, at vi i Skanderborg har et par af Danmarks største skaktalenter rendende rundt. Især den stadig kun 14-årige Jonas Bjerre har slået alle tænkelige og utænkelige ungdomsrekorder indenfor skakkens verden: Europamester for U14 i 2017, IM som 13-årig og søreme om ikke også den unge knægt i 2018 fejrede sin debut i landsholdklassen med en fortjent og smuk andenplads i et sjældent kampklart felt. Alt dette og meget mere var stærkt medvirkende til, at Jonas for en måned siden blev udråbt til årets idrætsnavn i Skanderborg Kommune (billedet).

Læs resten
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer