Claus Qvist

1 2 3 34

Voksen-skakweekend i Løgumkloster; 18.-20. feb. 2022

Vor tidligere deltager i DSU’s voksenskaklejr 2019: Anders Haarup.
Nu gentager Unionen voksenlejr-konceptet.

.
Man kan sagtens hygge sig på en skakweekend længe efter juniordagene på Tjele. Det prøvede DSU for et par år siden, og det blev efter sigende en kæmpe succes. Vores egene ex-formand Anders Haarup var med på den første og kan formentlig bekræfte det 🙂

Desværre forhindrede den laaaaange coronapause en snarlig gentagelse, men nu hvor samfundet så småt er vågnet op igen fra den ufrivillige dvale, gør Unionen et forsøg på at gentage den gode ide. Som sidst (og senest til senior-DM) sker det i Løgumkloster, og invitation, plan og tilmelding sker HER.

World Cup, 3. runde

2.-seedede Fabiano Caruana, her fra Tata Steel i januar 21.

.
Der sker sgu ting og sager nede i Sochi, og 3. runde gav den første “massedød” blandt topfavoritterne. Det måske mest prominente af ofrene for en underdog var seneste VM-udfordrer og ELO-toer, Fabiano Caruana, som måtte ned mod Kazaksthans Rinat Jumabaev, 1½-½. Remis i første parti og tab i andet, og så var favoritten ude.

Læs resten

World Cup news + update

Ganske vist røg vor helt, Mads Andersen, ud allerede i første runde, men Danmark (og Skanderborg) er alligevel repræsenteret ved World Cup i Sochi. Unge Rasmus Svane fra Lübeck er jo dansk statsborger, men skakligt spiller han for Tyskland og optræder endda også på vores Ligahold, når ikke corona gør livet vanskeligt for alle os fysiske brikflyttere.

I WC mødte Rasmus i første runde den egyptiske GM Essam El Gindy, som let og elegant blev ekspederet ud med 2-0. Anden runde hed menuen Ivan Cheparinov, som udover at være en stærk GM nok er bedst kendt som Topalovs sekundant i de år, da han var supergod – fx verdensmester.

Læs resten

Mads ude af World Cup

Andersen – Salinas Herrera efter 18 træk. Hvid vil nu af med løberen på b4 og spiller a3, men hvorfor er det en grov fejl?

.
Øv! Det var ellsrs første gang i 10 år, at en dansker spillede sig til den enorme og meget prestigefyldte World Cup, men den danske deltagelse blev en del kortere end ved EM i bold. Allerede i første parti mod chileneren Pablo Salinas Herrera gik det helt galt. En rimeligt rolig dronninggambit kostede en masse tid, og efter 18. træk havde Mads kun 3 min. tilbage (diagrammet).

Læs resten

Skak-DM i skolernes efterårsferie

Et af de absolutte highlights ved et DM er altid analyselokalet. I mange år har det været chefpolis, Per Andreasen (t.v.), der vær mester for den slags, men senest har det været GM Lars Schandorff. Her har Per lokket den da 13-årige komet Jonas Bjerre til at gennemgå et parti ved DM 2018, som også fandt sted i Svendborg.

.
Corona har godt nok rodet rundt i al den kendte verdensorden. Her gik man jo og troede, at påsken pr. tradition skulle ligge i marts eller april, men ikke i skakkens verden. DSU’s traditionelle Påsketurnering blev jo for andet år i træk skubbet, og nu er Unionen nedkommet med de ventede datoer: 16.-24. oktober (fra lørdag til søndag).

Spillestedet bliver det samme fine sted som de flertallet af de seneste, mange år, nemlig Hotel Svendborg, og modsat den megte barberede udgave i 2020 er vaccinesituationen i oktober så gunstig, at der udover Landsholdsklassen er plads til det sædvanlige, dejlige mix af kandidater og breddespillere. Helt som et DM skal være.

Læs resten

Mads Andersen til World Cup

Mads A. ved brættet, her ved DM i Skørping 2017, hvor han for anden gang vandt DM.

.
Som eneste danske er vores topmand, GM Mads, blevet inviteret til den prestigefulde FIDE World Cup i Sochi ved Sortehavet. Præmiesummen er hele $1,9 mio., og vinderen er samtidig sikret en plads i næste VM-cyklus. Dette har dog ikke forhindret VM Carlsen i at stille op, men før han skal møde sig selv, skal han lige gennem en masse vundne knok-out-matcher.

Læs resten

GM-turnering og SMUK-Skak i august!

Fra en svunden tid, hvor vi kunne mødes til både hyggelig og alvorlig kappestrid på det skakternede bræt. Den tid kommer heldigvis nu tilbage, for d. 20.-22. august er det tid til den årligt tilbagevendende SMUK-Skak.

.
En genneført kedelig, coronadomineret sæson er heldigvis ved at være slut. Som al anden sport/spil har skakken i snart 1½ år været underlagt et rædsomt åg af umulige restriktioner, så umulige at al nærskak har været lukket ned. Men NU er der lys forude! Vaccinationerne skrider frem, smitten er på vej ud, og allerede nu kan vi igen mødes fysisk over brættet – helt som i “gamle dage” uden hverken mundbind eller alt for snærende forsamlingskrav.

At medlemmerne vitterlig er dejligt skaksultne, ses af fremmødet til de hyggelige og uformelle tirsdagsturneringer, vi har haft kørende de sidste tirsdage. De er så populære, at bestyrelsen har lover at lade hyggeskakken køre videre hver tirsdag. Start kl. 18.30, som Morten har skrevet om allerede.

Læs resten

Jonas i Gelfand Challenge

.
Som trofaste læsere af både skak.dk, Chess24 og Skanderborgs hjemmeside vil vide, blev Jonas Bjerre sammen med 19 andre supertalenter i samme ungdommelige størrelse udtaget til Julius Bär Challengers Chess Tour. 20 deltagere spiller “rapid” med fem (eller fire) runder pr. spilledag. Og det efter en uge, hvor Jonas søndag var ude i en neglebider mod Thybe, mandag en ungdomsturnering og tirsdag en sejr over Sune Berg i finalen af Speed Chess Denmark. Det kan ikke afvises, at onsdag var skakfri.

Læs resten

Jonas Bjerre vandt Speed Chess Mesterskabet!

Last man standing, men hvem?
Feltets yngste, Jonas Bjerre, eller den ældste, Sune Berg Hansen?

.
Kun to dage efter den yderst knebne semifinale mod Jesper Thybo skulle unge Jonas igen i aktion – denne gang i finalen mod turneringens alderspræsident, Sune Berg Hansen. Desværre tirsdag aften kl. 19-22, hvor halvdelen af Skanderborg Skakklub sad bænket i Bellis til vores coronaudsatte generalforsamling. Beretningen er derfor ikke helt så “ringside”, som den burde være.
.

Læs resten

Jonas i finalen i Speed Chess DM

Screenshot fra semifinalematchen Bjerre-Thybo,
den indtil videre mest jævnbyrdige og bedste af alle de spillede matcher.

.
Det var vildt! I min optik var Jonas og Jesper Thybo de to stærkeste speedspillere i det otte mand store felt, og i aftes spillede netop de to semifinale i det, jeg vil have lov at kalde “turneringens moralske finale”. Og den blev præcis så jævnbyrdig, skarp og spændende, som man kunne håbe og vente, og ingen af spillerne var på noget tidspunkt mere end to points foran. Sammen med Mads A. udgør de to en ret solid top på det meget unge, danske landshold.

Læs resten
1 2 3 34