Claus Qvist

1 2 3 45

Unge Uzbekistan vandt Skak-OL

Uzbekistans mosaikker er verdensberømte, her undersiden af loftskuplen på Tilla Kari-moskéen i Samarkand. Den er som det meste andet i Silkevejsbyerne (Khiva, Bukhara og Samarkand) fra starten 1600-tallet. Foto: CQJ.

.
Det blev tæt løb, men da røgen var lettet, viste det unge hold fra Uzbekistan sig at stå distancen og sluttede øverst i tabellen efter de 11 runder. Armenien uden deres landflygtige topmand, Aronian, besatte andenpladsen, og Indiens unge andethold tog bronzen. Spoler vi tiden tilbage til Gukesh’ katastrofale springertab mod Abdousattarov i 10. runde, afgjorde det ene parti faktisk OL. Havde Gukesh holdt remis eller vundet, havde Indien 2 taget guldet foran Armenien! Nu vandt uzbekerne for første gang.

Læs resten

Tæsk til Albanien og spanske bank

Skak-OL’s mest imponerende score er indtil videre leveret af den unge inder Gukesh. fra Indien 2. Klik for at gøre tabellen større og dermed læsbar. 8/8 siger statistikken, og blandt ofrene er Shirov, Sargissian og senest Caruana. Imponerende, og præstationsratingen siger da også 3366! Næste “opgave” bliver Azerbaidjans topmand, Shakhriar Mamedyarov.

.
Søreme ikke, om ottende runde gav næsten fuldt udbytte mod en ganske stærk modstander, nemlig Albanien. Som så mange andre ex-kommunstiske lande har landet en vis tradition for skak, og Albanien stillede med et rimeligt hold fra 2263 til over 2400. Men Danmark levede op til favoritværdigheden – især Allan Stig, der kun brugte 17 træk på at banke sin mand. Jonas og Mads sørgede for fuld plade til Skanderborg, mens Thybo afgav holdets eneste halve.

Læs resten

Fire halve mod Finland

Fra den sjove ende af salen; Matchen Indien 1 vs. Indien 3. Førsteholdet vandt efter hård kamp.

.
Det ku’ have været bedre, men det kunne så sandelig også have været meget værre. Finland med godt 2400-2450 i snit var en del stærkere end de tidligere modstandere ved dette OL, men dog stadig pænt bagud på alle brætter i forhold til Danmark – især når Danmark igen stiller i stærkeste opstilling fra 1-4: Jonas, Mads, Thybo, Allan Stig. Danmarksmesteren Martin Haubro synes af ukendte årsager at have vundet en permanent bænkevarmerplads efter fire partier, svingende spil og to points.

Læs resten

Endelig succes, først Taiwan og siden Bangladesh

Skak-OL’s største enkeltprofil: Verdensmester Magnus Carlsen har hidtil spillet fremragende som norsk topmand. Foto FIDE/Lennart Ootes.

.
OL i Chennai har været lidt af en prøvelse for de danske fans og sikkert endnu mere for de udsendte spillere. Ingen taber jo med vilje; det er bare gået rigtig surt overfor først Zambia og siden Letland, som begge har hold, de danske drenge burde banke i småstykker, men som de alligevel tabte til. Snævert, javel, men stadig nederlag, og så længe matchpoints tæller før brætpoints, kan selv snævre nederlag være dybt frustrerende.

Læs resten

Oprejsning mod Angola og ny nedtur mod Letland

Det var sgu ikke godt, det OL-herrerne præsterede mod Zambia, men heldigvis havde gutterne ikke tabt modet og var helt klare mod nabolandet mod vest, Angola. Og det blev præcis lige så meget spil til det afrikanske mål, som man kunne ønske. Resultatet 4-0 taler sit fine og tydelige sprog, og så er det bare at glæde sig til mandagens møde mod Letland.

Det er nu Allans tur til at sidde over, så opstillingen hedder: Jonas, Mads, Thybo og Haubro.

Læs resten

OL-skuffelse mod Zambia

Allan Stigs (hvid) stilling mod Phiri. Computeren siger +7 til hvid, men på mystisk vis kludrede den ellers så sikre Allan det halve bort.

.
Dagen i går blev præcis sådan en, som alle danskere bør glemme hurtigst muligt. I hvert fald danske skakspillere, for det var de en gevaldig gang l…, der kom ud af det. Landstræner Sune betegner det som det værste resultat, han har oplevet i sin tid som spiller og/eller træner.

Det startede ellers præcis, som det skulle. Jonas, Thybo og Haubro stod alle balanceret, mens Allan Stig ret hurtigt fik en vindende fordel. Pucken skulle bare i mål, og så havde vi en lille sejr. Tilstrækkeligt, så længe der tælles matchpoint over brætpoint.

Læs resten

Carlsen frasiger sig VM!!

VM Carlsen er en superambassadør for skak, som fx her efter showkampen mod unge Jonas Bjerre i Cirkusbygningen for nogle år siden. Foto: CQJ.

.
Han havde jo truet med det, men nu er det officielt: Verdensmester siden 2013, Magnus Carlsen, føler sig ikke tilstrækkeligt motiveret til at møde russiske Nepo én gang til, så nu har han officielt meddelt, at han ikke deltager i efterårets VM-match og har dermed officielt frasagt sig sin titel! Og det onsdag den 20. juli, som af FIDE er udråbt til International Skakdag. Lidt nærmere Antiskakkens Dag, skulle det vise sig.

Den slags er næsten uden fortilfælde, for vi kan vel kun komme i tanker om Fischer, som dog aldrig officielt afgav titlen tilbage i 1975, men “bare” blev ved med at skrue sine vilde krav i vejret, så til sidst ingen kunne acceptere hans tosserier. Da han døde, anså han stadig sig selv som ubesejret og regerende verdensmester, men den ære frasiger nordmanden sig altså helt frivilligt. Om han vender tilbage til FIDEs VM-cyklus, vides ikke, men det virker nærliggende. Sådan en eller anden dag i en fjern fremtid.

Læs resten

Jonas Bjerre til Kasparov-Master Class i St. Louis

Fra bageste række: Michael Khodarkovsky, GM Jonas Bjerre, GM Garry Kasparov; (front) GM Christopher Yoo, GM Abhimanyu Mishra. Fotofra US Chess Fed.

.
Sommeren i Europa er den højsæson for store opens og lukkede turneringer (fx Skolernes GM), men hvad laver så dem, der blevet “for gode” til den slags? Fx vores unge supermand jonas Bjerre? Jo han er taget til USA for at deltage i intet mindre end en masterclass med en af historiens stærkeste spillere, nemlig ex-VM Kasparov.

Læs resten
1 2 3 45
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer