Årets mest spændende turnering: Kandidatturneringen + update

Formstærke Ian Nepotomniachchti deler føringen med med MVL.

.
Med et års coronaforsinkelse er det nu blevet tid til at genoptage den afbrudte Kandidatturnering, denne gang i Yekatarinenburg, Rusland, og naturligvis uden noget, der ligner tilskuere. Otte spillere, syv runder og vinderen får et skud mod Carlsens trone.

Det er første gang i skakhistorien, at en så stærk turnering har haft så lang en pause, så hvad der kommer til at ske, er ikke let at vide. Nepo og MVL fører med 4½/7 og 1 pt ned til forfølgerne (Caruana, Giri, Wang og Grischuk), og af de to tror jeg mest på russeren. Det er formentlig også ham, Carlsen har mindst lyst til at krydse klinger med i nov.-dec. i Dubai. Det er mindre end en måned siden, Nepo vippede Carlsen ud i semifinalen i Magnus Carlsen Invitational.

Unge Aleksejenko og en skuffet forhåndsfarvorit Ding har kun 2½ og spås næppe mange chancer for at vinde. Især ellers meget solide Ding må være skuffet over at have tabt tre partier i første cyklus – bl.a. de to første.

Et helt tredje problem var Tejmur Radjabov, som ret sent meldte afbud til turneringen pga. corona. Da hele turneringen blev afbrudt pga. samme corona, mente han, at han skulle have chancen igen. Det mente FIDE så ikke, så Radjabov fik ikke lov til at indtræde i den afbrudte turnering. Det ville også have medført en masse rod med uspillede partier.

Det officielle starter i morgen søndag (18/04), mens spilstart er mandag d. 19. Første træk udføres kl. 12 lokal tid = kl. 13 dansk tid så vidt jeg kan regne ud (med to timers tidforskel og en sommertid, der tæller den modsatte vej). Slutfløjtet lyder d. 28/4, om nødvendigt med omkamp som rapid og blitz.

Caruana-MVL og især Nepo-Giri ligner de mest interessante opgør. Caruana har lurepasset under det meste af vinterens internetopgør, men er kun 1 pt. bagud. Nepo og Giri er begge i forrygende form – og så savner jeg altså den måske mest formstærke af alle lige nu: Wesley So. Han toppede på det forkerte tidspunkt.

Chess24 (1. rundes partier)

Officielt website

ChessBase (Jonathan Speelmans præ-turnerings-analyser)
.

Update: Nu er Nepo alene i spidsen med 5/8, men med kun ½ ned til Caruana og MVL. Det ligner et kapløb mellem Nepo og Caruana.
.

CaruanaMVL1 -0
WangDing½ – ½
NepomniachtchiGiri½ – ½
AlekseenkoGrischuk1 -0

.
Nyd Caruanas offerorgie mod MVL. Tre bønder på et tidspunkt, men uden at hvid havde fordel. Den afgørende fordel fik han først langt inde i et T + B vs. S + B slutspil.

Views All Time
Views All Time
87
Views Today
Views Today
3