2.-holdet taber 5-3 i Kolding

Fra 2.-holdets match mod Springeren Kolding. Gode spilleforhold på en lokal skole, og på topbrættet må vor seniordanmarksmester, Jan Rode (t.h.), desværre ned mod IM Attila Görgez (t.v.). Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
2.-holdet er og bliver klubbens ufrivillige “problembarn”. Ikke fordi der er noget galt med hverken spillere, holdleder eller modstandere. Næh, problemerne skyldes afviklingen af turneringen kombineret med vores eget Ligahold.

Divisionsturneringsledelsen (eller er det HB?) har (igen-igen) udvist utidig mangel på omhu og har igen i år klasket alle divisionsmatcher sammen på de samme dage og weekender. Hvis alle hold var tykt overbefolket med stabile spillere uden afbud, ville det sikkert gå godt, men sådan spiller klaveret ikke. Vores Ligahold mangler altid reserver, og de tages nederfra – fra 2.-holdet, som derved skal kæmpe mod både modstandere og trækket fra vores eget, sultne førstehold. Lidt af en udfordring, som desværre gør, at der er stor forskel på drømme og realiteter. Kunne vi stille op, som styrkelisten siger, kunne vi drømme om oprykning. Virkeligheden er desværre, at vi nok vil være lidt tættere på nedrykning.

En formildende omstændighed er corona!. Sæsonen er igen-igen præget af coronamæssige aflysninger og kampflytninger, hvilket kan give forskydninger i spillerstaben for alle hold i hele hovedkredsen. En af disse matcher var udekampen mod et af 2. Divisions favorithold fra Springeren, Kolding, Dem har vi gennem 10 år spillet mod flere gange før, og det er altid en stærk modstander, som krævede et toptunet skanderborghold. Holdleder Henrik Svane røg på overarbejde, og vi endte med at sende en godkendt flok til Kolding. Ligaholdet spillede heller ikke den dag 🙂
.

Henrik Svanes modstander på 2.-brættet, Michael Jakobsen gør sig klar mod Henriks banan. Partiet blev hurtigt remis.
Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
Første mand færdig var holdleder Henrik på (2.). De startede med en modtaget dronninggambit, hvor sort (Henrik) med succes holdt bonden på c4 til langt ind i midtspillet. Dog ikke skarpere, end at de to spillere på lidt over en time fik tændt fredspiben og taget remis. Så var der også bedre tid til at gå udenfor for at ryge endnu mere. ½-½.
.

Tidligere holdleder Colin (t.h.), inden han fik spillet e4 og f4.
Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
Næste mand færdig var Ridder Colin af West Ham (= Londons vestlige skinke), der på 5. havde besluttet sig til ikke at spille solidt. Utallige af hans partier starter som slaver, caro-kann eller andet betonagtigt, men ikke i dag. Næh, han spillede sgu en frisk kongegambit, romantikkens ypperste åbning for sande slagsbrødre, og det så længe godt ud. Kompliceret, hvor begge parter med skarpt spil forsøgte at holde den værdifulde e-linje. Det holdt desværre ikke til mål. Colin måtte ned, og fjenden kom foran. ½-1½.
.

Skanderborgs helt på dagen: Jonas’ far = Tavs Bjerre (t.h.), der vandt et stilrent parti på 3.-brættet. Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
Tavs Bjerre (3.) er på det internationale plan bedst kendt som “Jonas’ far”, men at junior ikke har talenterne fra fremmede, fik Tavs’ modstander at føle denne skønne søndag i Kolding. En Tarrasch-dronninggambit gav en del afbytninger, og jo færre officerer, jo vigtigere er bondestillingen, og den dyst vandt Tavs. 4 + 2 vs. tre øer med 2 + 1 + 3 gav spil mod især sorts isolerede d-bonde. En typisk Tarrasch-sygdom. Isolanien giver sort godt terræn, men den bliver ofte en svaghed i slutspillet, og det udnyttede Tavs på det herligste. Dagens helt, og der var nu udlignet til 1½-1½.
.

En af vore trofaste reserver, Niels Christian, passede 7.-brættet og kæmpede sig til en god halv. Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
Næste mand var en af vore beredvillige og trofaste reserver, Niels Christian (7.). Han bragede som hvid ind i en afbytnings-caro-kann, men kom til at glemme vigtigheden af de åbne linjer. Det huskede sort og fik besat den åbne e-linje. Hvid fik afviklet alle officerer, og hver side sad med syv bønder i et slutspil uden gevinstchancer. Remis, og stillingen var stadig lige: 2-2.
.

Trofaste reserve Poul Nørgaard (t.h.) måtte desværre ned mod Jan Rosenberg (skjult). Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
Lige ved siden af sad endnu en af vores reserver, Poul Nørgaard (8.), der som altid rodede sig ud i noget tjubangskak. Desværre et tveægget sværd, da modstanderen, Jan Rosenberg, fik held til at lave en opnå dominans på kongefløjen inkl. en ond binding af Bf5. Det tog yderligere 30 træk og halvanden time at kapitalisere gevinsten, men det skete. Poul måtte ned; 0-1 og vi var igen bagud, nu 2-3.
.

Skriverkarl Claus Qvist (t.h.) kom i stormvejr i en pirc mod den skrappe Christian Karstensen (t.v.), men vendte slaget og tog til sidst remis i en fordelagtig stilling med få sekunder tilbage. Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
Tiden tikkede, og vi passerede de 40 træk og hang nu i tillægstiden. nogle mere end andre, og en af de store tidsforbrugere var vores tuberkuloseramte skriverkarl Claus Qvist (6.). Som sort i en pirc rendte han fra starten ind i et farligt stormvejr med h4+h5 og angreb i h-linjen. Claus forsvarede sig godt, huggede en bonde og søreme én til. Til sidst var vi nede på en pivåben stilling med sort D + T + 3B vs hvid D + T + 1B med gode gevinstchancer til den sorte majoritet, men også med en giftig, hvid fribonde på 6. rk. Desværre var Claus nede på få sekunder på uret og endte med at tage den evige skak trods fordelen. ½-½ og total 2½-3½.
.

Kai Munk (4.) klar til kamp mod Springeren.
Foto: Hans Paulsen, Kolding.

.
Kai Munk (4.) spillede sort i noget gummiagtigt stads, der startede med hvide bønder på e4 og d4 og sorte på d6 og e6. Stillingen forblev lukket meget længe, og efterhånden som brikkerne blev byttet af, blev bondekæderne fastlagt på hvidt (hvide) og sort (sorte bønder). Med kun L + S til hver side, betød løberens aktivitet meget, og dér havde Kai den vigtige hvidfeltede. Modpartens ditto var bare en fed bonde, men desværre var stillingen for lukket til at give angrebschancer, så det fes ud i en halv. Nu 3-4.

Sidste mand færdig var vores trofaste topmand Jan Rode (1.), der i sin egenskab af nybagt seniordanmarksmester var oppe mod Springerens topspiller, den ungarske IM Attila Görgez (foto øverst). Det så længe fint ud, men stillingen var ualmindeligt dynamisk med en lidt for spændende bondestruktur: Hvid havde to øer på a-b-c og f-g-h, mens sort havde a-b, d-e, g-h. Den halvåbne f-linje gav tillige sort et vist pres, og til sidst måtte hvid giv op overfor presset. Øv for den. 0 til Rode og slutstilling 3-5.

Et nederlag 5-3 passede meget godt med ratingsystemets forudsigelser (4,7-3,3), men der var naturligvis flere steder, vi kunne have forbedret resultatet. Det er der altid, og det er derfor, vi ikke er verdensmestre 🙂

Vi ligger p.t. på 3.-pladsen, men holdene har pga. corona spillet alt fra tre til fem kampe, så stillingen er i bedste fald noget uklar. Springeren Kolding (5 kampe spillet) er dog gået i pointmæssigt udbrud foran Aarhus/Skolerne (kun tre kampe), mens vi (4 kampe) ligger lige efter i midten af divisionen. Vi har dog ikke spillet mod de to bundhold, Fredericia og Nordre 2, så hvis ellers vi i de kommende tre runder kan slippe for at aflevere for mange spillervitaminer til Ligaholdet, skal det nok gå. Men glem venligst alt om oprykning.
.

Tak til spillere og reserver samt til vores værter for gode spilleforhold og alt for få points(!). Også tak til Hans Paulsen, Kolding, som har været så venlig at sende mig nogle af de billeder, han tog samme aften. Klik på det enkelt billede for bedre opløsning.
.

Stillingen i 2. division, grp. 3

Kampresultatet

Views All Time
Views All Time
712
Views Today
Views Today
1
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer