Caruana vandt Kandidatturneringen

 

Kampoen om at blive Magnus Carlsens udfordrer til næste VM-match er slut, og efter den mest spændende turnering i årtier endte den italienske amerikaner Fabiano Caruana med at trække det længste strå.

Helt let blev det dog ikke. Efter 11 af de 14 runder syntes det hele at blive en tvekamp mellem Caruana og Mamedyarov, men begge tabte i 12. til hhv. Karjakin og Ding. Seneste udfordrer Karjakin havde ellers haft en rædselsfuld start med to tab i de første fire runder, men havde derfeter spillet sig godt op med fire gevinster og var efter sejren over en lidt fo optimistisk Caruana pludselig med i opløbet.

Før 13. runde kunne ikke mindre end fem af de otte deltagere vinde turneringen, og rundens partier smed kun én udfordrer. Vigtigst var det, at Caruana og Mamedyarov vandt over hhv. Aronian, som vel spillede sin dårligste turnering i årevis, og Grischuk. Grischuk var nu hægtet af, men Caruana, Mamedyarov, Karjakin og Ding kunne alle vinde.

Før sidste runde var Caruana foran med en halv foran Mame og Karjakin, som var yderligere en halv foran Ding. På nettet kunne man bl.a. se nedenstående diagram over hvem, der ville vinde – hvis altså……

 

 

Caruana kunne med sin lille føring “nøjes” med at vinde mod Grischuk i sidste runde, mens de tre andre skulle have en hel masse til at gå op. Især Ding, som med sine +1 var langt bagefter, skulle håbe på, at alle andre tabte. Men det skete ikke. Remiserne dryssede ind, og til sidst sad Caruana som sort med et klart fordelagtigt slutspil mod formentlig en desillusioneret Grischuk. Remis var nok, men respekt til den unge mand for at ville vinde. Det skete, og Caruana vandt fortjent med et helt point ned til nærmeste forfølgere. Men det var altså tættere og mere spændende, end slutstillingen antyder:

1. Caruana, USA (2784), 9
2. Mamedyarov, Aserbajdsjan (2809), 8
3. Karjakin, Rusland (2763), 8
4. Ding, Kina (2769), 7½
5. Kramnik, Rusland (2800), 6½
6. Grischuk, Rusland (2767), 6½
7. So, USA (2799), 6
8.Aronian, Armenien (2794), 4½

skak.dk er der en glimrende beretning, og endnu bedre er (naturligvis) Lars Grahn.

Det officielle er HER. og ChessBase’s beretning er HER.

YouTube kan man ligefrem finde den afsluttende pressekonference med vinderen.

 

Det skal blive herligt at opleve Carlsen forsvare sin titel mod en helt ny slags og meget mere levnede udfordrer end huggeblokken Karjakin.

Og mens vi husker det: Efter fire runders DM i Svendborg er der stor skanderborgsucces: Bjørn Møller-Ochsner fører nemlig med 3½/4 efter som sort at have tæsket ratingfavoritten Allan Stig Rasmussen i fjerde runde. Unge Jonas har 3/4 ligesom Allan Stig, og de clasher sammen i dag. En stor dag venter i Svendborg.

Views All Time
Views All Time
1328
Views Today
Views Today
1
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer