Konsultationsparti ver. 2.0

 

 

Som skrevet for lidt tid siden var tiden nu kommet til at gentage efterårets improviserede succes: Et konsultationsparti. De i alt ti spillere blev delt i to ca lige stærke hold, som spillede ét parti mod hinanden med fuld diskussionsret (og -pligt!), og så gennemgik vi i fællesskab partiet bagefter.

Hold Hvid bestod derved af Leif Møller, Torben Gregersen, Kell Hansen, Lars-Elias Ørrild og Holger Hejredal.

Hold Sort bestod af Anders Haarup, Jesper Pallesen, Peer Jespersen, Tommy (ny mand) og Vibeke Grue.

Start kl. 18.45, og begge hold havde af kampleder Claus Q. allernådigst fået tildelt en enkelt time til hele partiet. Set i bakspejlet mente især Sort nok, at det var i underkanten, og til gentageser bør vi nok tænke i en Fischer-model med 30 sekunder ekstra pr. træk. Så lærte vi det 🙂

 

1. e4 e5 2. Nf3 Nf6 3. Nc3 Nc6

Via russisk er vi nu havet i firspringerspil, som allerede i 1800-tallet var kendt som en meget solid åbning. Men der kom hurtigt ild i brættet.

4. Bc4

 

 

Så blev det ikke så kedeligt alligevel – i hvert fald ikke sådan, som det spilles. Hvid truer med Sg5 og slemme sager på f7, og oftest vil Sort svare med Lc5 og styre over i “Italiensk Firspringerspil”, og ved Sg5 rokerer han sig bare ud af angrebet. I stede vælger Sort en skarpere løsning:

4. – Nxe4 5. Bxf7+

Det ser aktivt ud, men er faktisk en grov fejl. Bedre var det at gå ind i gaflen med Sxe4 og d5.

5. – Kxf7 6. Nxe4 Be7

Fremstødet d5 er bedre ifølge computeren og giver en pæn, Sort fordel.

7. d4 exd4 8. Nxd4 Nxd4 9. Qxd4

Hvid ser fin ud med bedre udvikling, mens Sort ligner en, der er bagud. Dette er bare ikke tilfældet, for Sort kan udvikle sig med tempo og slår hurtigt igen i centrum. Klassisk “hypermoderne” lærdom fra 1920’erne.

9. – d5 10. Ng3

Det kan jeg ganske enkelt ikke lide. Springeren truer intet i lange perioder og burde hellere have været til fx c3. Hvid havde her 51 minutter tilbage, Sort 38.

10. – Re8 11. Be3 c5 12. Qf4+ Kg8 13. O-O

Sort har nu en mindre fordel. Centrum er smukt, og han har løberparret. Endnu vigtigere er det måske. at Sorts stilling er lettere at håndtere i praktisk spil. Sort har et vist initiativ, og trækkene kommer mere “af sig selv”.

13. – d4 14. Bd2 Bd6 15. Qf3 Rf8 16. Qb3+ Kh8 17. c3 b6 18. Rad1 Ba6

 

 

Godt og aktivt spillet! Flytter tårnet, er der hurtigt en masse trusler mod f2, men det er faktisk det bedste. c4 ser naturligt ud og blokerer endda for et Sort fremsød med c5-c4, men det er bare ikke det bedste. Det spillede c4 burde være besvaret med en Sort plan begyndende med Dc7, Tb8 og fremstødet b5.

Lynmester Kai Munk kom forbi, og han var lige som jeg selv ret overbevist om, at Sort stod klart bedst med både flotte løbere og åbne linjer. som alle synes at pege i retning af den sagesløse hvide konge på g1. I de sene nattetimer gav computeren os ret og mente, at stillingen var til ca. -1,3, so what´s not to like? Ikke stillingen, men tiden. Hvid havde nemlig 36 min. tilbage, mens Sort kun havde 19. Dette skulle vise sig at blive afgørende, for tiden er jo den stærkeste brik 🙂

19. c4 Bb7 20. Qd3 Qh4 21. Rde1 Rae8 22. Rxe8 Rxe8 23. Qf5 Be4?

En grim fejl, som tillader Hvid en masse modspil. Sort går fra en god fordel (-1) til det modsatte (+1). Den slags kan man vel kalde “en afgørende fejl”. Det efterfølgende Dd7 er bare ikke gendrivelsen – det er til gengæld Te1 med binding og trusler om mat på baglinjen. Tiden sagde nu hhv. 25 og 9 minutter til resten af partiet, og ex-formand Anders fra Hold Sort forsvandt ud på toilettet, hvor han efter sædvanligvis velunderrettet kilde havde brættet for sig selv og kunne trække, når han ville.

24. Qd7 Rd8 25. Qxa7 Rb8 26. Re1 Bg6 27. Qd7 Qd8

Sort er en bonde bagud, men har ifølge computeren det ikke så svært. Men hans initiativ er fordampet, og han skal spille nøjagtig for at holde balancen. Vibeke mente hér, “at hun fik hedeture”. Den lader vi stå ukommenteret……

28. Qg4 Qf8 29. h4 Re8 30. h5 Rxe1+ 31. Bxe1 Be8 32. Ne4 Qe7 33. Bd2 Bxh5?

Ser smart ud, men tiden trykkede, og Sort havde med 1½ minut tilbage slet ikke set den simple gendrivelse begyndende med en skak på baglinjen. Den slags sker, når tiden trykker.

34. Qc8+ Be8 35. Nxd6

 

 

Ouch! Nu falder også Le8, og Hvid ender med to officerer eller en konge i overskud, og Hvid har endda 6 minutter mod Sorts 1.18.

1-0, og Hold Hvid havde så glimrende fortjent deres lovede bajere/vand, mens vi alle gennemgik partiet og forsøgte at finde den afgørende fejl.

Tak for god ro og orden til alle. Det skal vi nok gentage en anden god gang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Views All Time
Views All Time
1164
Views Today
Views Today
1
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer