Mads Andersen dansk mester for tredje gang

GM Mads Andersen (t.v.) vand lørdag sit tredje danmarksmesterskab i skak, denne gang med 6½/9. Billedt er fra 3. runders opgør mod Boris Chatalbashev. Foto: Kai Munk.

Det blev ikke overraskende Skanderborgs stormester Mads Andersen, der kunne triumfere i det meget forsinkede påskestævne. Allerede før sidste runde havde Mads med 6 point en hel pinds afstand til de nærmeste forfølgere, så en remis mod Jonas i sidste runde ville være tilstrækkeligt.

Remisen kom da også i hus, men først efter en del spil og 30 træk, hvor jeg selv havde gættet på, at det ville blive remis på max 15 træk. Næh, sådan kan en spåmand tage så grundigt fejl. Jonas prøvede ivrigt at slutte af med en gevinst, men fik aldrig skubbet partiet over remisgrænsen. Fortjent DM til Mads, som han har vundet to gange før i 2016 og 2017.

Jonas’ remis skubbede ham op på 4½. Hæderligt, men livet er sgu svært, når man starter med to dumme nederlag, og jeg nægter at tro, at ungersvenden selv er tilfreds med turneringen. Sidste år var han jo et enkelt armageddonparti fra titlen. Men i 2021, måske?

En af Mads’ nærmeste forfølgere var Skanderborgs egen Bjørn Møller Ochsner, danmarksmester 2018 og gennem det meste turneringen med i toppen. Med 5 points skulle han “bare” vinde, mens Mads skulle tabe – så var der omkamp om titlen. Anden forudsætning blev punkteret, men Bjørn havde endnu en gulerod: GM-normen, som krævede 6 point og altså en gevinst mod Jesper Thybo i dagens parti.

Jeg udråbte i går netop Bjørn-Thybo til rundens tju-bang-parti, og hér fik kommentatoren helt og aldeles ret. En spanier udviklede sig ret normalt, indtil Thybo laver en bøf i 13. træk. g7-g5 er ikke godt, og Bjørn får afviklet til et fordelagtigt slutspil med T + B til hver. Det krævede præcision at vinde det, men det skete. Thybo måtte strække sværd, og Bjørn sluttede på 6 point og en udelt sølvplads. Dobbeltsejr til Skanderborg, hvilket vist aldrig er sket før.

Partiet havner med garanti i Skakbladet. De 6/9 var iøvrigt Bjørns anden GM-norm. Det burde have været den tredje, men den overlegne sejr til DM i 2018 var i en gruppe med kun én GM. Det kan kun være et spørgsmål om tid, inden tredje norm og titel er i hus. Ratingkravet på 2500 har han klaret.

På 3.-4.-pladsen sluttede Allan Stig og Boris med hver 5½. Allan efter remis mod Martin Haubro og Boris efter en sej gevinst mod sidste skanderborger, Nikolai Brondt. Brondt sluttede derved på 3/9, men med en forentet score på nærmest ingenting vandt han 30 gode ratingpoint. Flot scoret.

Nu har Mads vunder DM i 2016, 17 og 20, mens Bjørn vandt i 2018, og Jonas var snublende tæt på i 2019. Det kunne næsten have været fem på stribe til klubben.

Tillykke til Mads og jer andre, og tak for god underholdning i en vød uge – medmindre man som referenten var fløjet sydpå til bedre breddegrader.

Officiel runderapport på skak-dm.dk.

Det herlige skema HER.

Sidste rundes partier på Chess24.

I morggen kan man samme sted finde sidste runde i kanditatturneringen. Poul Rewitz og Jacob Carstensen deler i front med 5/6.

Views All Time
Views All Time
1173
Views Today
Views Today
1
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer