The 50 Greatest – lige før målstregen

Bobby Fischer – verdenshistoriens tredjebedste skakspiller ifølge Heine & Gustafsson.

Den langsomme nedtælling i toppen fortsætter, og søreme om ikke jeg gættede rigtigt (med placering endda) på 5. Alekhine og 4. Lasker. Til de øverste tre var mit bud: 1. Carlsen, 2. Kasparov og 3. Fischer – og, jamen dog, Bobby Fischer gled ganske rigtigt ind som nr. 3. 3/3 i gættekonkurrencen, men der er heller ikke mange valgmuligheder tilbage: Carlsen, Kasparov og Anders Haarup 🙂

Tjek hele listen på Chess24.com eller her. Chess24 er faktisk ret underholdende at læse, for den flyder over med kommentarer, der alle kloger sig på, at “Det ikke er rimeligt, at Karpov ligger under Alekhine”, “Fischer burde være nr. 1”, og “Hvem fanden er Lasker?”.

Som Heine & Gustafsson også siger, kan man ikke undgå at være subjektiv i valget, så det er en subjektiv liste. Der har fx været markant forskel på de modstandere, Top 3 har mødt. Fischer krydsede klinger med hele Sovjets toptunede arsenal af superspillere (fem i Top 16!), mens Kasparov “kun” har haft Karpov, Anand, Kramnik og Korchnoi blandt de øverste 20. Og Lasker havde “kun” Capa og Rubinstein, og det da han var “over the top”.

Toppen varierer med tiden, og i fravær af præ-1969 ELO er det ligefrem svært at vurdere, hvem der et givet år er verdens stærkeste. Fischer påstås (også præ-ELO) at have været verdens stærkeste i 9 år (1966-75), mens Lasker havde hele perioden fra 1894 til ca. 1912, hvor først Rubinstein og kort efter Capa må have overhalet ham. Kasparov havde omkring 20 år som verdens topmand (også efter han tabte til Kramnik i 2000), og Carlsen? Tjah, han er slet ikke færdig endnu og kan måske blive siddende på toppen af ELO 10 år endnu. Who knows?

I øvrigt lidt sjovt, at vi (bortset fra de uofficielle VM’er Morphy som nr. 10 og Philidor som nr. 18) skal helt ned til nr. 19 og 20 for at finde en ikke-verdensmester: Caruana og Korchnoi, der dog begge var et mulehår fra at vinde titlen i hhv. 2018 og 1974 + 78. Og 40-50’ernes “evige toer”, Paul Keres som nr. 22. En ret massiv dosis skakhistorie.

3Robert J. Fischer (USA)
4Emanuel Lasker (Tyskland)
5Alexander Alekhine (Rusland / Frankrig)
6Anatoly Karpov (Sovjet / Rusland)
7José Raúl Capablanca (Cuba)
8Mikhail Botvinnik (Sovjet / Rusland)
9Viswanathan Anand (Indien)
10Paul Morphy (USA)
11Vladimir Kramnik (Sovjet / Rusland)
12Tigran Petrosian (Sovjet)
13Wilhelm Steinitz (Tjekkiet / Tyskland)
14Vasily Smyslov (Sovjet / Rusland)
15Mikhail Tal (Sovjet)
16Boris Spassky (Sovjet / Frankrig)
17Max Euwe (Holland)
18François-André Danican Philidor (Frankrig)
19Fabiano Caruana (Italien / USA)
20Viktor Korchnoi (Sovjet / Schweiz)
21Veselin Topalov (Bulgarien)
22Paul Keres (Sovjet)
23Akiba Rubinstein (Polen)
24Howard Staunton (England)
25David Bronstein (Sovjet)
26Adolf Anderssen (Tyskland)
27Johannes Zukertort (Tyskland)
28Louis Charles Mahe de la Bourdonnais (Frankrig)
29Bent Larsen (Danmark)
30Samuel Reshevsky (Polen / USA)
31Efim Bogoljubov (Rusland / Tyskland)
32Reuben Fine (USA)
33Levon Aronian (Armenien)
34Siegbert Tarrasch (Tyskland)
35Vasyl Ivanchuk (Sovjet / Ukraine)
36Carl Schlechter (Østrig)
37Harry Pillsbury (USA)
38Efim Geller (Sovjet)
39Boris Gelfand (Sovjet / Israel)
40Mikhail Chigorin (Rusland)
41Jan Timman (Holland)
42Miguel Najdorf (Polen / Argentina)
43Szymon Winawer (Polen / England?)
44Peter Leko (Ungarn)
45Geza Maroczy (Ungarn)
46Gata Kamsky (Rusland / USA)
47Lev Polugaevsky (Sovjet)
48Lajos Portisch (Ungarn)
49Sergey Karjakin (Ukraine / Rusland)
50Aron Nimzowitsch (Letland / Danmark)

Og så vil jeg stadig insistere på, at H & G planter Carlsen øverst og Kasparov på sølvpladsen.

For hele den tidligere artikel, tjek HER.

Views All Time
Views All Time
451
Views Today
Views Today
2
Dagens opgave
Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer