Quarantäne Liga – Holdlyn på lichess.org

Der er et meget begrænset udvalg af ”rigtige,” fysiske skakturneringer for tiden, da alle de store Opens er aflyst, og de europæiske holdskakligaer udsat. Online-skakken lever dog i bedste velgående, og nogle af de stærkeste individuelle turneringer, der arrangeres lige for tiden, er derfor den ugentlige ”Titled Tuesday” på Chess.com og den månedlige ”Titled Arena” på lichess.org.

Det er også muligt at spille online-holdskak, og en af de største og stærkeste online holdturneringer er den såkaldte Quarantäne Liga, også kendt som Lichess Bundesligaen. Turneringen startede i marts, da corona-pandemien satte alle de fysiske holdturneringer på pause. I starten var det primært tyske klubber, der deltog i turneringen, men den har siden vokset sig større og større, så der nu deltager knap 400 hold fra hele verden.

Turneringen spilles på https://lichess.org/ hver torsdag og søndag kl. 20:00-21:40, og man spiller i grupper med 10 hold, hvor nr. 1-3 rykker op, mens nr. 8-10 rykker ned.

Tidskontrollen skifter fra gang til gang mellem de tre typiske lynskak-varianter 5+0, 3+0 og 3+2. Der spilles med Lichess’ såkaldte ”Arena”-format, hvor man får en ny modstander så snart man er færdig med sit parti. Alle får således ikke spillet lige mange partier, og det er derfor en fordel at vinde sine partier så hurtigt som muligt. Der gives 1 point for remis og 2 for sejr. Hvis man vinder to partier i streg, kommer man på en såkaldt ”streak,” hvor man scorer dobbelt antal point i hvert parti, indtil man spiller remis eller taber. Endelig har man mulighed for at ”gå berserk,” hvor man mister halvdelen af sin tid, men til gengæld får man et ekstra point, hvis man vinder.

Der er ingen begrænsning på, hvor mange spillere, der kan deltage for hvert hold. Et holds pointantal udregnes ved at lægge pointene fra holdets ”leaders” sammen. Leaders er de spillere på holdet, der har scoret flest point. Jo højere række, man spiller i, jo flere leaders har hvert hold, og det bliver derfor vigtigt at have en bred trup efterhånden som man rykker op gennem rækkerne.

Jeg havde selv spillet turneringen et par gange tidligere for min tyske klub, Solingen, men da Bjørn, Filip, Jonas og jeg mødtes til lidt træning tidligere på måneden, kom vi til at snakke om, at det kunne være sjovt at deltage med et Skanderborg-hold. Vi fik meldt os til, og fik lov at starte i 7. række (der er lige nu 14 i alt). Siden da er det kun gået fremad med en stime af oprykninger. Først i liga 3 sidste søndag oplevede vi at blive standset. Fra liga 3 er der kun en enkelt oprykningsplads, da det ”snævrer ind” fra at være tre forskellige 3. ligaer (3A, 3B og 3C) til kun en enkelt liga 2. Vores andenplads i søndags var således ikke nok, men i går, torsdag tog vi revanche, og vandt rækken og kvalificerede os til liga 2 på søndag!

Oprykningen til liga 2 blev sikret torsdag!

Vores hold er en blanding af Skanderborg-medlemmer, ungdomsspillere, tidligere medlemmer og venner af klubben. Indtil videre har Jonas været en suveræn topscorer, men turneringsformatet betyder, at alle spilleres point kan blive afgørende. Torsdag var den tidligere formand Allans 18 point således ganske vigtige, da vi vandt med 17 points forspring! En stor cadeau skal også lyde til vores tidligere medlem, Peter Grove, der loggede på 45 minutter inde i turneringen for at se, hvordan det gik. Da han så, at det godt kunne ske at blive tæt, gik han point-amok og scorede 34 point i løbet af den lille time, han spillede!

De sidste par gange har vi også haft vores tysk-bosatte medlem Frederik Svane med på holdet. Udover at være et lynskakmonster, der laver masser af point, så streamer han også turneringen live på https://www.twitch.tv/chessfis. Så hvis man synes, det går for hurtigt til selv at spille med, så kan man følge med der og få trænet sit tyske!

Jeg vil dog selvfølgelig anbefale folk selv at spille med, så vi kan få skubbet holdet op i øverste række, hvor det bliver rigtig sjovt. For at være med, skal man oprette en bruger på https://lichess.org/, og sørge for at have spillet 10 ratede partier på profilen. Så skal man tilmelde sig vores hold på https://lichess.org/team/skanderborg-skakklub. Der kan man finde link til den næste turnering. Der bliver også sendt en fællesbesked til holdets medlemmer med direkte link til turneringen på dagen. Linket til turneringen på søndag er https://lichess.org/tournament/4XFTeUFW. Jeg håber, vi ses online på søndag!

Views All Time
Views All Time
435
Views Today
Views Today
2
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer