Rating gennem tiderne

historisk skakrating

For nogen er rating nærmest hele formålet med at spille skak. For andre er det et sjovt krydderi, og er man en historisk interesseret skaknørd, kan man trække nørderiet bagud i tiden til den gang, hvor hverken rating eller styrkelister eksisterede. Tilbage til de glade dage før Steinitz og Lasker, hvor skak kun kunne spilles under meget mondæne forhold – naturligvis iført passende jakkesæt og høj hat.

Det er der faktisk nogen, der har puslet med, og på Youtube kan man finde en sjov “film”, der kontinuert viser verdens 10 stærkeste, samtidige spillere gennem en periode på mere end 200 år, lige fra starten af 1800-tallet over Morphys relativt korte karriere, hvor konkurrenterne hed Anderssen, Paulsen og Blackburne, og Botvinniks russiske skakeksplosion i 1950-60-70’erne til vore dages Carlsen, Kramnik og Anand.

Undervejs ser man hele tiden navnene på de ti stærkeste spillere til en bestemt dato sammen med spillernes ratingkurver, og det er faktisk ganske lærerigt. Det har ikke altid været den stærkeste udfordrer, der endte med en VM-match.

Set med danske briller er den eneste dansker, der nogensinde er kommet i nærheden toppen, naturligvis salig Larsen. Hans tredjeplads på den meget levende og temporære liste omkring april 1971 bliver svær at slå. Bedste danske bud må være Jonas Bjerre en gang i ca. 2030……

Kig selv på https://www.youtube.com/watch?v=z2DHpW79w0Y.

Har jeg vundet en flaske gin, nu?

 

 

Views All Time
Views All Time
1274
Views Today
Views Today
1
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer