Baglæns skak

where is the king

Hvor står den hvide konge?

99,9 % af alle skakopgaver er noget med at tænke fremad. Hvid trækker og sætter mat i 12 træk, sort trækker og vinder, eller et eller andet andet i den stil. Meget praktisk orienteret alt sammen, men en gang imellem ramler man ind i noget helt anderledes.

Det gjorde jeg selv tilbage i starten af 1988, da jeg på et bogmarked på en gade i Bombay, Indien, kom til at bruge 25 rupees (den gang 4 kr.) på en brugt skakbog. Forfatteren hed Raymond Smullyan, og bogens titel var “Chess Mysteries of the Arabian Nights”, en opgave bog, men ikke en helt almindelig en af slagsen. Arabian Nights er nemlig en “retrograd” opgavebog fuld af opgaver, hvor man ikke skal tænke fremad, men nærmere baglæns. Lidt som en detektivroman, hvor man skal finde ham/hende, der har myrdet baronessen – ikke hvad der sker om syv timer. Man skal tænke i fortid i stedet for fremtid, og meget passende hedder Smullyans første, retrograde skakbog “Chess Mysteries of Sherlock Holmes”.

Smullyan er amerikaner og født tilbage i 1919. Ifølge Wikipedia (Wikipedia – Raymond Smullyan) lever han stadigvæk(!) og er derudover et multigeni indenfor alt muligt lige fra matematik, logik og tryllekunst til koncertpianist. Skakspiller er ikke blandt de mange dyder, men det lider opgaverne ikke under. Det er heller ikke traditionel skakstyrke, man får brug for i hans alternativer opgaver.

Bogen er fuld af helt sindssyge opgaver i stil med: “Hvilken brik står på g4?”, eller “Er der nogen forvandlede brikker på brættet”, “Hvid vil gerne rokere, men må han det?” etc. etc., og hver eneste gang kan man faktisk regne sig frem til resultatet. Ikke let, men man kan.

Allerede på bogens forside får man en lille forsmag på indholdet, for på et lille, simpelt diagram med kun fire brikker mangler den hvide konge. Og spørgsmålet lyder i al sin enkelhed: “Hvor står den hvide konge”? Tjah, stillingen synes umulig med en besynderlig løberskak til den sorte konge, men hvad er egentlig gået forud, for at stillingen er lovlig? b3 og c2 er begge “ulovlige”, så hvor står så den hvide konge, for at stillingen kan lade sig gøre?

God puslelyst. Løsningen kommer her på siden 🙂

Vil du vide mere om “baglæns skak”, så tjek Skakbladet 2016/2 (med Carlsen på forsiden). Dér har Steffen Slumstrup Nielsen på s. 32 en glimrende artikel om “Bevispartier”, dog med udgangspunkt i begyndelsesstillingen og en række træk fremad, men alligevel fin.  I det hele taget har problemsektionen af skakbladet fået et fortjent løft med Slumstrups mange tematiske artikler. Ros til ham!

Views All Time
Views All Time
1827
Views Today
Views Today
3
Dagens opgave
Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer