Kandidatturneringen 2022

Årets VM-kandidater. Klik på billedet for en stor udgave.

.
Lidt i skyggen af diverse andre turneringer (fx DM) er det blevet tid til årets måske stærkeste turnering. Måske altså, for den stærkeste af alle i toppen er ikke med, men derimod hele flokken af “de næstbedste”, der dyster i Kandidatturneringen i Madrid om retten til at udfordre den siddende Kejser Carlsen om den ærefulde titel som verdensmester.

Efter flere koldkrigsårtier med knock-out er turneringen for X. gang tilbage i det velkendte round-robin-format. Otte spillere, der er udvalgt efter forskellige kriterier: Rating, World Cup, Grand Prix mm. Men i disse post-Covid19-tider var der flere spillere, der ikke havde fået opfyldt deres kvote for at være “aktive”, bl.a. den topratede kineser Ding, som på falderebet kom med, fordi han liiiiige nåede at spille en masse matchpartier i sit Covid-ramte hjemland mod udvalgte modstandere. Flere andre havde også problemer med aktivkravet, og bl.a. Radjabov måtte kæmpe en del for sin plads.

Til gengæld var der ikke plads til den tidligere VM-udfordrer Sergej Karjakin. Helt fortjent, da den nu russiske ex-VM-udfordrer oprindelig var født i Ukraine (Krim), men siden skiftede nationalitet til Rusland og nu åbent har støttet Putins invasion af Ukraine. Han er i generel bad standing i skakverdenen, men holder fast på sine Putin-sympatier. Må han kløjs i sin borscht.

Partistart i dag, og så spiller de ellers i rytmen tre partier + én fridag hele vejen. Sidste runde d. 4/7, og ved uafgjort afgøres det hele med rapid og lyn d. 5/7.

Favoritter? Ding Liren er verdens nr. 2, topratet og klart en af mine favoritter – og sikkert en af dem, Carlsen nødigst vil møde. Nepo kender vi fra matchen sidste år. Russisk (har ikke støttet Putin), men ham tror jeg mindre på; måske som vinder af Kandidatturneringen, men ikke som verdensmester. Skulle han slippe gennem nåleøjet, får han sikkert bank igen mod Carlsen.
.

Ding (t.v.) vs. Caruana. Foto fra OL i 2018.

.
Amerikansk Fabiano Caruana er med igen og kan sagten gå hele vejen, mens hans amerikanske speed-chess-kollega Hikaru Nakamura nok helst vil have en eventuel match mod Carlsen gå direkte til rapid. Han har næppe de store chancer i den rigtige slow-match, hvis han mod forventning skulle gå hele vejen.
.

Alireza Firouzja, 19 år i morgen og en af favoritterne.

.
Mest spændende er måske den unge, nu franske exil-iraner Alireza Firouzja – den eneste teenager i Kandidatturneringen siden Bobby Fischer i 1959 og Carlsens egen favorit. I hvert fald den spiller, han af sportslige grunde selv helst vil spille mod. Den gode Magnus har jo tidligere luftet, at han måske slet ikke gider forsvare sin titel – undtagen mod Firouzja.

Endelig er der polske Duda, ungarske Rapport og azerbaijanske Radjabov. Jeg tror ikke på nogen af dem som vinder, men især Duda kan komme tæt på. Han har også en god score mod Carlsen og er både kreativ og farlig for alle.

Rapport er nok objektivt mindre stærk, men til gengæld en ukonventionel og farverig tju-bang-spiller med usædvanlig mange, skæve ideer. Og Radjabov? Har ikke spillet så meget de senere år og slap med via FIDEs wild card, men har altid et højt niveau. På den anden side: hvem har ikke det? Det er jo Kandidatturneringen 🙂

Hvem mangler? Jeg kunne godt tænke mig at se ex-filipinske, nu amerikanske Wesley So. Han er ugudeligt formstærk og udmærker sig især ved at have en god score mod Carlsen. Levon Aronian har for kort tid siden mistet sin kone i en trafikulykke, er siden skiftet fra Armenien til USA, og han mangler stadig en sejr i Kandidatturneringen på sin lange meritliste. Aronian er dertil en af de ældste spillere i verdenseliten (f. 1982), så han er i manges optik forbi den bedste alder for topspillerne. Til gengæld dejligt sympatisk og populær verden over, men han må altså vente til næste omgang om to år.

Franske Maxime Vachier-Lagrave er også i verdens top-10, men formåede ikke at kvalificere sig. Han er voldsomt stærk, men ikke så farverig, og jeg tvivler på, at han ville kunne blande sig i toppen og slet ikke i en match mod Carlsen. Lidt uretfærdigt er han også (efter Firouzjas emigration fra Iran til Frankrig) blevet skubbet ned som landets nr. 2 – og stadig blandt verdens nr. 10.

Endelig kunne den nu hollandske ex-russer Anish Giri utvivlsomt have lavet ulykker. Han bliver langsomt bedre og bedre, men missede altså Kandidaten i opløbet. Til gengæld fortjener den überrussiske Karjakin som nævnt ikke at være med, alene pga. hans stædige putinisme. Han er ved at have malet sig godt ned i et sort hjørne af vodkaflasken og bliver næppe inviteret til meget andet end de russiske mesterskaber i fremtiden.

Spilstart i dag kl. 15, og så er vi alle klogere om tre ugers tid. Lørdagens opgør er følgende. Ene flotte opgør uden klare favoritter. Der er ingen lette runder for nogen af spillerne.
.

Dudavs.Rapport
Dingvs.Nepo
Caruanavs.Nakamura
Radjabovvs.Firouzja

.

Chess24 med kommentatorer på (Gustavsson + Polgar)

Artikel på skak.dk

Turneringens officielle hjemmeside
.

*************** Update ***************

.
For actionhungrende post-coronaspillere kom første runde af årets Kandidatturnering rigtig godt fra start. Alle fire partier havde gevinstchancer for den ene eller den anden spiller, men højst overraskende, var det favoritten Ding, der som den første gav pote og overgav hele pointet til en ualmindelig effektiv Nepo. Rigtig flot spillet af ham – endda som sort. Ding opdagede nu, hvad det vil sige at komme til det Coronafri Vesten. 0-1.

Caruana har altid haft et godt tag på Nakamura i de lange partier, og selvom han undervejs satte en stor fordel over styr, førte han straffespark nr. 2 sikkert i mål. 1-0.

Radjabov-Firouzja, var nok det af dagens partier med mindst gevinstchancer til nogen af siderne. Det er endt i et slutspil med T+2B mod T+B, som forventet fadede ud i en deling. ½-½.

Duda havde i midtspillet en stor fordel mod Rapport, men ungarerens opfindsomme forsvar fik det hele til at fade ud i ingenting, og derefter var det slut med gevinstchancer til nogen af siderne. Remis og ½-½.
.

Dudavs.Rapport½-½
Dingvs.Nepo0-1
Caruanavs.Nakamura1-0
Radjabovvs.Firouzja½-½
Views All Time
Views All Time
122
Views Today
Views Today
1
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer