Europa Cup, runde 1

novi-sad-cqj-soendag-2016-42-small

Så oprandt dagen, hvor Skanderborgs raske europacuppere skulle i kamp første gang. Som seedet 47 skulle vore modstandere findes i turneringens første halvdel, og det var så Züricher Schachgeschellschaft fra Schweiz. Ikke helt verdensklasse, men bestemt en stærk modstander med den hollandske tidligere verdensstjerne Loek van Wely (2680) i spidsen og så titelholdere hele vejen ned til en god FM på 2333 på sjette. Vi var 150-400 ELO bagud allerede før start, og det så svært ud. Vi var i den grad overmatchede.

Stemningen var god, alt imens en lind strøm af større stjerner end os indfandt sig på plads i det svulstige spillelokale. Topseedede Sybiria stillede ganske vist op uden toppen (Kramnik og Giri), men Grischuk var vel godt nok til at sikre en sejr, og andre steder så vi Gelfand, Leko, Mamedyarov, Karjakin og adskillige andre stjerner i spidsen for hold, der var lidt bedre end os. Kun lidt, altså.

novi-sad-cqj-soendag-2016-55-small

Urene blev startet, og brikkerne myldrede frem ad banen. Rasmus Svane på toppen havde fra starten godt fat i van Wely (2685), og set udefra var der grund til solid optimisme, da vor mand nappede en løs bonde på b7. Det var dog stadig indenfor teorien, fik vi at vide bagefter, og stillingen var vist i god balance, helt indtil de tog remis.

novi-sad-cqj-soendag-2016-59-small

Det var desværre Skanderborgs eneste halve. De fleste af de andre brætter så ellers fine nok ud, men langsomt blev vi overspillet. Værst gik det nok for Daniel Semcesen på andetbrættet, der var oppe mod en teoretisk 2632-supermand i form af Christian Bauer. Ham forsøgte vi at forberede os imod om morgenen, men det var nærmest umuligt. Bauer spiller alt muligt og skriver sågar bøger om halvdelen af det. Daniel har allerede tabt til ham én gang tidligere, og partiet i dag rørte ikke ved den triste 0%-score. Bauer fik en fed officer plantet på d6 og snørede Daniel helt sammen inden den uundgåelige kapitulation.

Nikolai på tredje så jeg ikke meget til, i hvert fald ikke partiet, men ned måtte han mod en stærk Yannick Pelletier, og samme kedelige nul overgik Grove på fjerde. Han var oppe mod en mod en fremstormende ung spiller ved navn Noel Studer (2432), og det gik lidt hurtigt baglæns, inden Zürich havde deres første point.

novi-sad-cqj-soendag-2016-36-small

Kai fx spillede mod en ældre +2400-GM (Lothar Voigt) og blev langsomt og sikkert trykket baglæns som hvid i en kongeinder. Desværre meget smukt spillet af Voigt, som havde 100 % kontrol over situationen og ikke gav Kai mange chancer for at slippe ud af jerngrebet.

Claus Q. på sjette havde som sort  længe en Grünfeld i underkanten mod Jonathan Rosenthal (2333), men stadig i balance, indtil han fik sat et herligt modstød ind på f-linjen. Modstanderen var rystet, men ikke mere, end at han i en rigtig tju-bang-stilling – måske endda i underkanten – tryllede et par sublime angrebstræk frem og endte med at sætte Skanderborg mat. Øv, altså!

Kort sagt 5½-½ til fjenden, og efter den gang smæk ligger vi naturligvis nede i bunden af tabellen. Brønshøj og Nordkalotten klarede ig marginalt bedre med 5-1 nederlag. Næste runde får vi heldigvis en lidt blødere modstander i næste runde: Shakkikerho fra Finland med gamle Heikki Westerinen på tredje bræt. Oversidder bliver Claus, mens Poul Nørgaard får sin europæiske debut på sjette bræt.

Go get them, boys!

Og så i øvrigt tillykke til vort fine andethold, der i den grad bankede Haderslev. Det fortjente de også (altså Haderslev), fordi de nægtede at flytte kampen pga. vor EC-deltagelse. Straffen kom i form af 7-1 til Skanderborg. Så kan de lære det, ha!

Views All Time
Views All Time
1303
Views Today
Views Today
2
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer