Hold-EM 2023 i Montenegro: Sejr over topseedede Aserbaidjan!!

Jonas Bjerre (t.t´h.) og Mads Andersen (midt), her i kamp for Skanderborg. De to sidder også nr. 1 og 2 på det danske landshold ved EM i Budva, Montenegro. Foto: CQJ.

I dag, lørdag d. 11. nov. 2023, lyder startskuddet for et af årets største skakbegivenheder – i hvert fald af dem med dansk deltagelse. I dag starter nemlig EM i holdskak, og for en gangs skyld stiller Danmark med det stærkest mulige landshold: Jonas Bjerre, Mads Andersen, Jesper Thybo, Bjørn Ochsner og Allan Stig. Kaptajn er landstræneren Søren Bech Hansen.
.

Første rundes hårde parring: Danmark-Aserbaidjan.
.

Der spilles ni runder Schweizer, og blandt de 38 deltagende hold er Danmark seedet som nr. 20 og skal dermed allerede i første runde møde det topseedede hold, de tidligere holdverdensmestre fra Aserbaidjan. Endda på Bord 1, så her i dag kl. 15.15 sidder Jonas overfor Tejmur Radjabov, mens Mads får fornøjelsen af Shakhriyar Mamedyarov, som for 23 år siden i Baku havde fornøjelsen af at krølle mig helt sammen i lynskak. Fire gange endda, men nu har Mads chancen for at forbedre Skanderborgs score.

Følg med på Chess24.

Eller på LiChess.

Turneringens side.

YouTube – underligt nok med et kamera konstant plantet ved Magnus Carlsens bræt.

.
***********
.

Før kampstart: Danmark (venstre) mod Aserbaidjan. Nærmest kamerat ses Abasov-Ochsner. Foto fra skak.dk.

.
Lørdagens resultateter:

Bjørn Ochsner var først færdig med en sikker remis efter trækgentagelse mod Nihat Abasov i kun 18 træk. Flot klaret – Abasov nåede jo semifinalen i World Cup, hvor han dog blev slået af Carlsen. ½-½, og tjek dagens parti HER.

Næste mand var Jonas Bjerre, der spillede en meget korrekt og balanceret russer mod Radjabov. Ingen store gevinstchancer til noget af parterne, så ½-½. Partiet er HER.

Tredje balancerede remis stod Jesper Thybo for. ½-½, partiet er HÉR.
Stillingen var nu 1½-1½ til hvert hold, og tilbage sad andetbrættet, Mads Andersen, med de sorte mod Mamedyarov.

Mads Andersen var så sidste mand, og hvilken indsats! Med de sorte fik han nemlig skovlen under den tidligere dobbelte juniorverdensmester og tidligere nr. 4 i verden efter at Mamedyarov havde forsøgt sig med et kongeangreb. Mads stoppede angrebet og slog i stedet kontra til 1-0 og et samlet resultat, der vil gå over i den danske skakhistorie som et af de flotteste enkeltresutater nogensinde: 2½-1½ til Danmark, og gevinsten ses HÉR.

Selv på Chess24 blev gevinsten bemærket. Ja, dagens første ord var ligefrem “Mads Andersen”, og Mamedyarov-Andersen blev ikke overraskende “game of the day”. Tjek selv HÉR.
.

Dagens historiske resultat. Bemærk, at Danmark var 100+ ELO bagud på samtlige brætter. I snit 124 ELO. Flot klaret, gutter!

.
Referat på skak.dk.

Views All Time
Views All Time
366
Views Today
Views Today
1
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer