Historiske perler 10: Larsen-Petrosjan, Santa Monica 1966

Larsen-Petrosjan efter 24. -, Lg7

.
For tiende (og indtil videre sidste) gang har Departementet for Kreativ Skakarkæologis sommerunderholdning gravet lidt i den skaklige muld og fundet en dansk godte frem fra gemmerne. Og naturligvis med den største af alle danske skakspillere i en glorværdig hovedrolle: Bent Larsen, som i det meste af 60’erne igen og igen demonstrerede, at han var en seriøs kandidat til verdensmesterskabet.

En af demonstrationerne kom i den stærkt besatte turnering i Santa Monica 1966. Her fandt man alle Tordenskjolds elitesoldater, for hele verdenstoppen var med: Verdensmester Tigran Petrosjan, Boris Spasskij, Bobby Fischer, Samuel Reshevsky, Lajos Portish, Jaan Hein Donner m.fl. Man spillede dobbeltrundigt over ialt 18 runder, og hele showet blev arrangeret og finansieret af cellisten Gregor (el. Igor) Piatgorskij. Det officielle navn blev derfor “2.nd Piatgorskij Cup“. Den første var i 1963.

Turneringsstillingen i 1966 tilsat en masse information findes på ChessGames.Com, og for os danskere var 2.nd Piatgorskij Cup især interessant, da Bent Larsen blev den kun anden dansker, der præsterede at slå en regerende verdensmester. Den første var Bjørn Nielsen, der fik skovlen under Alekhine i den tvivlsomme EM-turnering i Nazityskland i 1941, mens Curt Hansen (OL, Tessaloniki 88) og vor egen Jonas Bjerre (Hold-EM 2023) måtte nøjes med meriterende remiser mod hhv. Kasparov og Carlsen. Det samme fik Larsen ud af sine gevinstforsøg mod Botvinnik til OL i Moskva 56.
.

.
Tilbage til 1966. Her spillede Larsen flot og kontant, og han præsterede det umulige at vinde begge partier mod generationens mest solide huggeblok: Tigran Petrosjan.

Petrosjan blev aldrig nogen fejende flot turneringsspiller. Han var med sin tætpakkede og profylaktiske stil meget bedre til matcher, hvor det gælder om ikke at tabe. I en turnering, hvor man helst skal vinde nogle partier, havde han det sværere og blev her i Santa Monica 7/10 efter to kommende verdensmestre, Spasskij og Fischer, og en ustyrlig dansker. Petrosjan var som skakspiller som italiensk fodbold de seneste 50+ år: Kom foran 1-0 og så ned og forsvare.

I Santa Monica tabte Petro hele tre partier, og de to af dem faldt mod Larsen. Bents spektakulære dronningeoffer i første partis 25. træk blev naturligvis gennemtygget og analyseret af utallige, beundrende kommentatorer, men selv syntes danskeren , at hans gevinst nr. 2 mod Petrosjan i samme turnering var endnu bedre. En positionel sammenkrølning af verdensmesteren som sort i en kongeinder. Tjek andet parti HÉR.
.

.
Begge partier er grundigt gennemgået i Larsens “50 udvalgte partier“. Har du den ikke, så køb den – hellere i dag end i morgen. Noget af det bedste, der er skrevet på dansk.

For en digital gennemspilning af Larsen-Petrosjan tjek ChessGames.Com. Tilsat kommentarer findes der flere sider på YouTube – bl.a. denne: YouTube 1 og YouTube 2.

Views All Time
Views All Time
91
Views Today
Views Today
1
Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer