Positionsspil eller kombinationer?

Claus QvistPeter Wheadon, Byturneringen, 6. rd. Sort trækker og skal forsøge at overleve det hvide pres i c-linjen. What to do?


Langsomt positionsspil eller flashy kombinationer? Det var et evigt tilbagevendende spørgsmål i de glade dage i det 19. århundrede. Jens Enevoldsen var (for en gang skyld) mere pragmatisk og mente, at de to stilarter var som et kærestepar. De fungerer bedst sammen. Sandt nok, for selvom man trykker på i sikker, positionel stil, er der meget, der kun lykkes, hvis man ser kombinationen, når den er der.

I diagrammet er Sort trykket gevaldigt sammen og har fået parkeret de fleste officerer på varig kontanhjælp. Begge løbere og især Se8 og Tf8 står alle sammen og keder sig, og det tager lang tid at få dem hen på felter, hvor de laver noget konstruktivt. Imens har Hvid masser af tid til en invasion i c-linjen, så det ene sæt tårne blev byttet af, og er det vel “bare” at kværne løs i c-linjen og vinde på Sorts håbløse koordination af brikkerne?

Det så Peter naturligvis og spillede i diagramstillingen det naturlige 21 – Sc7 med ideen Ld7 og Tc8 for at bytte noget tungt af i den åbne linje og håbe på at overleve uden for mange svækkelser. Trange stillinger forbedres ofte ved afbytninger, og får Sort byttet de sidste tunge officerer af, får det hvide initiativ mindre betydning. Sådan teoretisk set, altså, for desværre for Sort havde Hvid allerede for et par træk siden set, at Sc7 er den sidste og afgørende fejl. Hvorfor? Og hvordan straffer man det?

22 Dc3 Sa8, og så flytter Sort Lc8 til b7 eller d7 og skubber tårnet ind i den åbne linje til en snarlig afbytning af alt tungt. Hvis han får lov, men det gør han ikke.

23 Dxc8! Og altid høflige Peter faldt i dybe tanker, indtil han smilede “Det var frækt” og derpå yderst sportsligt løb hele linen ud i stedet for (efter fx 23 – Dd8) at kæmpe endnu 20 træk med en officer for lidt i en rædsom stilling med fremtidsudsigter på linje med en snemand i Sahara..

23 – Txc8, 24 Txc8+ Lf8 25 Lh6 f5 26 Txf8+mat

Tak til Gentleman-Peter for at tillade matten med bemærkningen “Du må godt bringe partiet på hjemmesiden!”. Hermed gjort, sådan i uddrag.

Svært? Ikke meget, men den slags tricks skal man se under de positionelle manøvrer, så man effektivt kan straffe modstanderen for en nok så lille unøjagtighed. Det lykkes langt fra altid, men jeg prøver da 🙂

Og så nåede jeg hjem og så en begrædelig fodboldlandskamp udvikle sig fantastisk: Fra 3-0 til Schweiz til 3-3 efter tre danske mål i kampens sidste 10 minutter. Herligt!

Views All Time
Views All Time
1946
Views Today
Views Today
1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dagens opgave

Arkiver
Sponsorer
Guld sponsor Steel Coating A/S Nordea Bronze sponsorer