Fuldt skrald på kandidaterne

En ung Anish Giri fra Novi Sad 2016 (CQJ)

Efter en stribe runder med ret få gevinster er der kommet fuld knald på gevinsterne i årets Kandidatturnering. . 12. og 3.-sidste runde blev i sandhed dramatisk med ikke en eneste remis og god underholdning for tilskuerne – altså dem på nettet.

Før runden havde Nepo 7/11, Giri 6½, Caruana 6 og MVL 5½, så lørdagens topopgør var klart Caruana-Giri. Især Caruana var i en must-win, men den gik ikke. Giri spiller hamrende stærkt i denne sæson og vandt elegant som sort med et afsluttende springeroffer. Vel hans bedste parti i turneringen.

Den førende Nepo havde det ikke helt så let som sort mod Wang Hao, men fik slidt sig til en sejr, da Wang opgav i en dårlig stilling med en bonde under. Gevinsten var mindst 20 træk ude i horisonten, men kineseren ville ikke mere.
.

Ding Liren, før turneringen udråbt som favorit, men har ikke levet op til værdigheden. Foto fra Novi Sad 2016 (CQJ).

.
Samtidig holdt MVL liv i sin teoretiske chance ved at banke Alekseenko, og Grischuk mistede sin sidste chance for en topplacering ved at få tæv af Ding, som ellers ikke har været helt så slagkraftig, som kommentatorerne ellers forudså før starten for 1+ år siden.
.

CaruanaGiri0-1
WangNepo0-1
MVLAlekseenko1-0
DingGrischuk1-0
Resultaterne fra 12. runde.

.
På YouTube kan man endda finde Kasparovs kommentarer fra 12. runde. Som altid er den gamle mester ret kritisk – mest overfor formen og tie-breaksystemet. Kasparov anser nemlig Giri for den største trussel mod Carlsen, men korrektionen er imod den unge, russisk-nepalesiske hollænder. Nepo fører med 8, mens Giri er kun ½ pt bagud. De facto er Nepo dog 1 pt. foran. idet første korrektion er indbyrdes møde, og dér fører Nepo 1½-½ efter gevinst i allerførste runde for over 1 år siden(!) Giri skal derfor vinde; Nepo kan klare en ligestilling.

ChessBase har som altid gode kommentarer og fine billeder, også fra 12. runde.

Søndag har været hviledag, men mandag går det igen løs. Opgørene hedder:
.

Nepo (8)MVL (6½)
Grischuk (5½)Giri (7½)
Alekseenko (4½)Ding (5)
Wang (5)Caruana (6)
Parringen i 13. og næstsidste runde

.
Alle partier kan følges på Chess24. Start kl. 13.

Fra Bornholm vil GM Jens Kristiansen kommentere alle fire partier på YouTube fra kl. 14.30.

Også FaceBook plejer at have gode kommentarer – endda med Magnus Carlsen som special guest star.

Views All Time
Views All Time
74
Views Today
Views Today
1